Macron ne cere, în limba română, să nu fim somnambulii dintr-o Europă vlăguită

0

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris un mesaj adresat românilor, dar și celorlalți europeni, înainte de alegerile europarlamentare, prin care face o pledoarie pentru Europa şi pentru Uniunea Europeană, în contextul Brexit.

Mesajul, scris în 22 de limbi, inclusiv română, a fost postat pe site-ul Preşedinţiei franceze, dar și pe contul de Twitter.

”Nu avem dreptul să fim somnambulii dintr-o Europă vlăguit” scrie Macron care cere să dam un sens alegerilor europarlamentare care se apropie.

”Cetăţeni ai Europei,

Îmi permit astăzi să mă adresez direct vouă, nu doar în numele istoriei şi al valorilor care ne unesc, ci şi pentru că este urgent. Peste doar câteva săptămâni vor avea loc alegerile europene, decisive pentru continentul nostru. Nicicând nu a fost Europa mai necesară de la cel de-al doilea Război Mondial până astăzi, şi totuşi niciodată nu s-a aflat ea într-un mai mare pericol decât acum.

Brexit-ul este simbolul acestui pericol. Simbol al crizei Europei, care nu a ştiut să răspundă nevoilor de protecţie a popoarelor în faţa marilor şocuri care au zdruncinat lumea contemporană. Totodată este un simbol al riscului european. Riscul nu este apartenenţa la Uniunea Europeană, ci minciunile şi iresponsabilitatea care pot să o distrugă. Cine le-a spus britanicilor adevărul despre viitorul lor după Brexit? Cine le-a vorbit despre pierderea accesului la piaţa europeană? Cine a evocat riscurile la care se expune pacea din Irlanda dacă se revine la graniţele din trecut? Închiderea în sine naţionalistă nu propune nimic; este o reacţie de respingere fără proiect. Iar această capcană ameninţă întreaga Europă: cei care exploatează furia oamenilor răspândesc ştiri false şi fac promisiuni deşarte”, scrie Macron în document.

Acesta susţine că europenii trebuie să rămână fermi.

Citește și „Madame la presidente”: Pe Macron l-ar prinde bine statutul de văduv

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele