UPDATE: Mafia italiană arde deșeuri periculoase în fabricile de ciment din România

1

Articolul celor de la Rise a generat două reacții. Prima vine se la cimentiști. Aceștia au negat, într-un comunicat semnat de șeful puternicului lor sindicat, că ar fi ars deșeuri periculoase, de fapt, au negat cam tot ce demonstrează ancheta.

 

A doua vine de la ministrul Mediului, Costel Alexe, care demarează controale la cimentiști… o industrie de aproape 1 miliard de euro în Romănia.

 

A treia reacție însă nu a venit, dar ar trebui să vină de la procuratură, DIICOT și DNA, iar numele implicate să fie Făcă și Nistor. Cel puțin!

Știre inițială

 

România a devenit locul unde gunoaiele din Europa sunt aduse pentru a fi arse fără control, în fabricile de ciment, arată o investigaţie jurnalistică transfrontalieră.

 

Mafia italiană aprovizionează cu deşeuri periculoase fabricile de ciment din România.
Acolo sunt incinerate şi ajung direct în plămânii noştri, fără ca nimeni să nu controleze nimic, dezvăluie o investigaţie transfrontalieră realizată sub umbrela Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).
Documentarul „Secrete de Ciment”, publicat de jurnaliştii români de la Rise Project, a ajuns în atenţia presei internaţionale, după ce a arătat că şapte fabrici de ciment din România folosesc ca materie primă deşeuri din Italia şi Germania, aduse în România pentru a fi incinerate.
„Aducerea gunoiului pentru depozitare în România este interzisă, dar multe companii eludează legea transmiţând-o ca mărfuri normale. Odată ajunse în România, aceste deşeuri sunt arse în interiorul uzinelor de ciment la costul modest de 17 euro pe tonă. Dar ceea ce este mai rău este că deşeurile speciale sunt, de asemenea, tratate în acest fel”, informează euronews.it, într-un articol cu titlul „România, locul unde gunoiul Europei este ars (ilegal)”.

Totul s-a facut cu complicitatea unor oficiali români

Omul plătit de statul român să monitorizeze și să autorizeze deșeurile care intră în țară e uneori un cal troian. În paralel, trimite facturi fabricilor de ciment pentru afacerea lui de familie.
Deține singura firmă care monitorizează noxele emise de cimentiști.
Este vorba de “omul de la mediu” Mihail Fâcă, încă din 2009, deținător prin intermediul fiului a companiei Tehno Instrument, dar și a parlamentarului PSD Laurențiu Nistor, a cărui firmă colaborează cu unul dintre cimentiști.

Citește și: Titus Corlăţean, desemnat de PSD să exercite atribuţiile de preşedinte al Senatului

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele