Maghiarii plecați din Ungaria sau România nu mai vor înapoi

0

Majoritatea maghiarilor plecați din România în occident nu vor să revină în țară, dar nici în Ungaria nu vor să se mai mute, arată un studiu realizat de Institutul „Bálványos”. Aceștia spun că în țările unde s-au stabilit au parte de condiţii de trai mai bune.

 

Majoritatea maghiarilor din Transilvania, care sunt răspândiţi peste tot prin lume, nu intenţionează să se mute în Ungaria sau în România, în viitorul apropiat. 59% dintre persoanele chestionate doresc să rămână în noua lor ţară.

23% dintre respondenţi au spus că intenţionează să se întoarcă în România, iar doar 12% vor să se mute în Ungaria.

Pentru maghiarii plecaţi din Secuime, cele mai populare destinaţii sunt Danemarca, Elveţia şi Germania, în timp ce maghiarii din zona centrală a Transilvaniei pleacă în primul rând în SUA, Olanda şi Suedia, din partea de nord-vest a României – în Israel.

Sondajul “Maghiari transilvăneni prin lume 2020” a început în luna iunie, chestionarul online fiind completat de aproape 1800 de persoane, majoritatea din Germania, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii, dar şi de câteva persoane care locuiesc în Noua Zeelandă, America de Sud şi Africa, potrivit MTI, care citează cotidianul maghiar „Krónika”.

Institutul “Bálványos” arată că datele cercetării nu pot fi considerate reprezentative, dar oferă, totuşi, posibilitatea observării unor caracteristici ale modelului migraţional al maghiarilor din Transilvania.

22% dintre maghiari cred că vorbesc perfect limba română

Marea majoritate a respondenţilor (91%) consideră că are condiţii de trai mai bune decât cele pe care le-a avut în România, iar 72% au spus că sunt mult mai bune. În medie, respondenţii au vizitat România de 1,9 ori în ultimul an, în timp ce în Ungaria au fost de 2,7 ori. Maghiarii care au ales destinaţiile mai recente (Danemarca, Regatul Unit) vizitează mai des România, în timp ce cei care trăiesc în ţările de destinaţie mai vechi preferă Ungaria.

Respondenţii urmăresc în primul rând ştirile din ţara în care trăiesc în prezent, acestea fiind urmate de ştirile din Ungaria, şi doar apoi de cele din România, potrivit MTI.

Vezi care purificator anti-coronavirus e potrivit pentru casa ta pe Casoteca.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele