Magistraţii Judecătoriei Iaşi, îngrijoraţi de modificările din Justiţie: Nu reprezentăm un fenomen infracţional

0

Magistraţii Judecătoriei Iaşi sunt îngrijoraţi în legătură cu modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, aceştia susţinând că nu vor ca publicului să îi fie indusă ideea că ei reprezintă „un fenomen infracţional periculos”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii Judecătoriei Iaşi au transmis, luni, într-un comunicat de presă, că împărtăşesc îngrijorările exprimate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) referitoare la modificările ce ar urma să fie aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

„Magistraţii Judecătoriei Iaşi se solidarizează cu punctul de vedere exprimat de CSM, în sensul că îşi manifestă îngrijorarea faţă de modificările ce se doresc a fi aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Amendamentele aduse sub forma unor propuneri de incriminare a unor fapte specifice actului de Justiţie constituie o atingere nepermisă adusă independenţei Justiţiei şi sunt de natură a induce opiniei publice ideea că magistraţii reprezintă un fenomen infracţional periculos, ale căror fapte trebuie sancţionate cu pedepse cu limite apropiate de cele prevăzute pentru infracţiunea de omor”, au arătat magistraţii Judecătoriei Iaşi în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, judecătorii ieşeni solicită abordarea cu seriozitate a problematicii supuse modificărilor legislative, în contextul în care „aplicarea legii nu este discreţionară şi trebuie să le asigure tuturor persoanelor accesul la un act de Justiţie bazat pe reglementări care să nu aducă atingere independenţei acestuia“.

Citeşte şi CSM îl contrazice pe Iordache

Nu este prima dată când o serie de magistraţi îşi exprimă nemulţumirea cu privire fie la legile justiţiei, fie la codurile penale.
Scandalurile pe tema justiţiei se ţin fără oprire de peste 1 an, cu toate acestea, atitudinea celor care au generat aceste nemulţumiri pare să nu se schimbe.
În iarnă, am avut parte de exprimări publice de nemulţumire din partea studenţilor de la drept din mai multe centre universitare, inclusiv de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Studenţii declarau la momentul respectiv că modificările din zona justiției îi pun serios pe gânduri referitor la viitorul lor în ţară. Sunsțineau atunci că modificările încurajează infracţionalitatea şi descurajează procurorii, lăsându-i pe cei din urmă fără o parte importantă din atribuţii.
O studentă declara că nu mai este atât de hotărâtă să urmeze cariera de procuror din cauza acestor modificări și că se gândește să opteze pentru cariera de avocat.
Cea mai mare parte a magistraţilor din România s-au arătat îngrijoraţi cu privire la modificările anunțate, magistraţii repetă faptul că se încurajează fenomenul infracţional şi doar îi descurajează în luarea unor decizii.
De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele