Mai puţin de 20% din locuinţe sunt acoperite de o poliţă de asigurare

0

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunţă joi că mai puţin de 20% din locuinţe sunt acoperite de o poliţă de asigurare, deşi, de exemplu, România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur, iar 54% dintre români spun că sunt îngrijoraţi de pericolul unui cutremur.

 

Joi se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, un eveniment cu un bilanţ tragic atât din punct de vedere uman, cât şi socio-economic: circa 1.600 de decese, 35.000 de locuinţe distruse şi pierderi economice semnificative.

Anual, în ţara noastră se înregistrează peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter, arată UNSAR citând Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Şi, deşi numărul total de seisme a fost mai mic în 2020 decât în anii precedenţi, numărul celor cu magnitudine de peste 3 grade a fost în creştere – 118 în 2020, faţă de 103 în 2019, respectiv 86 în 2018. Cel mai puternic cutremur înregistrat anul trecut a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter şi s-a produs pe 31 ianuarie.

“Cu toate acestea, în România, procentul locuinţelor acoperite printr-o poliţă de asigurare este în continuare redus – mai puţin de 20% din totalul acestora fiind protejate, în ciuda creşterii interesului declarat al românilor faţă de asigurările de locuinţe şi pentru bunuri (+ 3 p.p. în 2020 faţă de 2019, conform unui sondaj realizat anul trecut de către IRES, la solicitarea UNSAR). Aceeaşi cercetare sociologică relevă şi faptul că 54% dintre români spun că sunt îngrijoraţi de pericolul unui cutremur – care rămâne al doilea cel mai important risc de care se tem, după incendiu”, arată UNSAR.

Netflix lansează propriul TikTok

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele