Manfred Weber (PPE): Cazul Kovesi este un semn ca în România sunt probleme

0

Manfred Weber susţine că uniunea Europeana are nevoie de un mecanism nou si independent politic, cu sanctiuni serioase – taierea fondurilor europene e una dintre ele – atunci cand un guvern national indeparteaza tara de la drumul democratic.

Este o propunere pe care Manfred Weber, candidatul popularilor la sefia Comisiei Europene, o face si dupa ce Guvernul de la Bucuresti a ignorat avertismentele europene atat in ceea ce priveste Legile Justitiei, cat si in campania de denigrare a Laurei Codruta Kovesi.

Manfred Weber a acordat un interviu Ziare.com la Strasbourg, cu o zi inainte de a doua runda de negocieri intre Parlament si Consiliu, pentru conducerea Parchetului European, unde Kovesi ramane cu prima sansa. Cu atat mai paradoxala, spune Weber, e atitudinea guvernului roman.

Ideile principale:

– UE are nevoie de un mecanism independent asupra statului de drept, in interiorul Uniunii Europene. Evaluarea ar trebui sa urmeze trei criterii: lupta impotriva coruptiei, independenta sistemului judiciar si independenta presei. Aceste trei elemente sunt esentiale pentru o societate moderna, deschisa si democratica.

– Putem sa ne gandim la un mecanism care sa opreasca finantarile europene intr-un astfel de caz, dar acestea vor trebui compensate de la bugetele nationale. Deci cei care se bazeaza pe finantari, fermierii de exemplu, isi vor primi banii, nu vor pierde nimic, Guvernul este cel care va fi silit sa gasesca solutiile de compensare.

Asta inseamna ca va trebui sa punem presiune pe guvernele in exercitiu.

Pe de alta parte, trebuie sa spun ca guvernele nu sunt cazute din cer, ci sunt rezultatul unei majoritati politice din tara respectiva.

– Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. In mod normal, intr-o tara precum Romania, Guvernul ar trebui sa fie mandru ca primul procuror european sa fie o personalitate din Romania, cu credibilitate, cu atuuri puternice, care a convins o comisie precum LIBE sa o sustina.

Citeşte continuarea pe ziare.com

Citeşte Kovesi şi-ar fi băga procurorii la detectorul de minciunişi

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele