MAPN semnează azi contractul pentru achiziția blindatelor Piranha 5

0

Ministerul Apărării Naționale va semna azi contractul de achiziție pentru 227 transportoare blindate Piranha 5.

„Guvernul a adoptat, pe 29 noiembrie, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape a programului esenţial de înzestrare Transportor blindat pentru trupe 8×8, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma Piranha 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH”, se arată într-un comunicat al MAPN.

Piranha 5

Hotărârea de Guvern prevede că valoarea primului contract e de 400 de milioane de euro pentru 94 de transportoare.

Unii reprezentanți ai armatei au contestat faptul că transportoarele blindate care vor fi achiziționate nu sunt amfibii, ceea cce va ridica probleme de utilizare și va crește costurile, prin faptul că e necesară și achiziția de poduri mobile pentru acestea.

De la Piranha, la Agilis

MAPN arată că acest contract prevede ca primele 30 de transportoare să fie livrate din Elveția, iar următoarele 197 să fie integrate și produse la Uzină Mecanică București. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.

Pe lângă achiziția de transportoare Piranha 5, statul are un parteneriat cu germanii de la Rheinmetall, în cadrul căruia cei din urmă ar trebui să producă la Uzină de la Moreni un nou transportor blindat amfibiu denumit Agilis 8X8.

Proiectul va fi dezvoltat printr-o firmă mixtă româno-germană, Romanian Military Vehicle Systems unde statul deține 50% din părțile sociale.

Sursa: MAPN semnează azi contractul pentru achiziția blindatelor Piranha 5

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele