Marcel Bărbuț, AdePlast: „Banii la bancă sunt atât de ieftini, încât nu are rost să apelezi la finanţarea prin Bursă”

0
marcel-bărbuț

Interviu cu Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast publicat în Bursa.ro
Reporter: Ce ne puteţi spune despre evoluţia Adeplast anul trecut şi în primul semestru 2017?
Marcel Bărbuţ: Activitatea noastră merge foarte de bine. AdePlast a înregistrat la mijlocul anului o creştere a cifrei de afaceri cu 20%, iar exporturile au avut un avans de 136% pe aceeaşi perioadă.
Anul trecut, am avut vânzări de circa 346 de milioane de lei, în creştere cu 13% faţă de 2015.
Rezultate foarte bune am înregistrat anul trecut şi la export, unde AdePlast a reuşit vânzări de 4 milioane de euro, în creştere cu 36% faţă de 2015.
Reporter: Care este stadiul realizării fabricii de vată bazaltică pe care tot aţi anunţat că doriţi să o realizaţi?
Marcel Bărbuţ: Încă nu am renunţat la acest proiect, ne gândim cum să-l facem.
Eu sunt un om care, dacă vrea ceva, trebuie să şi facă, numai că acum, odată cu înaintarea în vârstă, sunt mai atent.
Este din ce în ce mai greu să te dezvolţi în business, iar autorităţile pun tot felul de piedici oamenilor de afaceri.
Reporter: Unde intenţionaţi să construiţi fabrica de vată bazaltică?
Marcel Bărbuţ: Sunt două locaţii la care ne gândim, la Ploieşti sau la Oradea. Nu pot să spun mai mult despre acest proiect.
Reporter: Vreţi să încercaţi să apelaţi, din nou, la ajutoare de stat pentru această investiţie?
Marcel Bărbuţ: Este posibil să încercăm şi asta.
Reporter: Mai aveţi în vedere listarea la Bursă a unui pachet AdePlast?
Marcel Bărbuţ: Banii la bancă sunt atât de ieftini, încât nu are rost să te duci la Bursă.
Reporter: Polistiren sau vată bazaltică?
Marcel Bărbuţ: Depinde. Dacă vrei ceva care costă foarte mult, alegi vată bazaltică, dacă vrei ceva la un preţ corect, bun, simplu, fără riscuri, alegi polistiren.
După cum este cunoscut, noi producem şi comercializăm polistiren, dar şi vată bazaltică, pe care o importăm din Polonia sau din Ucraina.
Vata bazaltică este un produs foarte greu de realizat, cu investiţii enorme.
Polistiren poţi să produci şi cu o fabrică micuţă de 500.000 de euro.
Dar dacă faci o fabrică de vată bazaltică ca la carte, pentru fiecare tonă de material, investeşti un milion de euro. Nu are rost să faci o fabrică sub 30.000 de tone, deci vorbim de o investiţie de peste 30 de milioane de de euro.
În plus, doar ca să construieşti fabrica de vată, ai nevoie de doi ani.
Reporter: Este vata bazaltică toxică?
Marcel Bărbuţ: Dacă era toxică, nu se folosea. Are un conţinut minim acceptat de UE de fenol/formaldehidă care se găseşte şi în alte produse, dar într-o cantitate care nu afectează.
Există cerere în România pentru vată bazaltică. La 3.500.000 metri cubi de polistiren vândut în 2016 se pot face câteva fabrici de vată.
Dar noi importăm. În loc să dăm românilor de lucru, îi ajutăm pe vecinii noştri de unde aducem vata – Slovenia, Croaţia, Ungaria, Germania.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre exportul în Ucraina?
Marcel Bărbuţ: Exportul în Ucraina este destul de dificil. Calitatea produselor este foarte slabă, preţurile sunt foarte jos, iar noi suntem obişnuiţi să vindem o altă calitate de produse. Nu putem şi nu vrem să schimbăm calitatea produselor pentru a intra pe piaţa ucraineană.
Reporter: Unde exportaţi cel mai mult?
Marcel Bărbuţ: Pe primul loc se situează Ungaria, pe locul doi Bulgaria, locul trei – Moldova, Austria etc. Dar trimitem marfă peste tot, inclusiv în Anglia.
Reporter: Nu vreţi să deschideţi o fabrică în Moldova?
Marcel Bărbuţ: Producem atât de mult la Roman, încât nu cred că avem nevoie de o fabrică în Republica Moldova. Bine ar fi dacă autorităţile ar deschide vămile.
Reporter: Care sunt proiectele de viitor ale Adeplast?
Marcel Bărbuţ: Caut soluţii ca să nu stric echilibrul pe care l-am construit până în prezent, dar suntem într-adevăr într-o poziţie de invidiat pentru toţi care lucrează în industria noastră.
Vrem să ne extindem facilităţile de producţie printr-o nouă platformă industrială la Craiova. Până în 2018, vrem să construim la Işalniţa o nouă fabrică de mortare şi una de polistiren. Am achiziţionat deja terenul de 20 hectare şi am demarat operaţiunile necesare construcţiilor. Dezvoltarea pe care am programat-o la Craiova va fi o copie a celei de la Roman, având scopul de a deservi toată partea de sud a ţării, Bulgaria, Serbia, cât şi celelalte ţări din fosta Iugoslavie. Luăm în calcul dezvoltarea în anii următori a ambalajelor pentru piesele din producţia auto, având în vedere că la distanţă mică de noi se află fabrica Ford. Estimăm că vom începe livrările în luna mai 2018.

Citește și: Ioan Simion: „Statul nu m-a ajutat în niciun fel, dar nici nu m-a încurcat prea mult”

Concomitent cu dezvoltarea de la Craiova, intenţionăm construcţia unei noi hale de producţie a polistirenului la Oradea, pe o suprafaţă de 2800 de metri pătraţi, achiziţionată deja, care se află pe locul fostei fabrici Chimprestor. Am decis ca la Oradea să deschidem o nouă linie de producţie a polistirenului dedicat construcţiilor speciale, cum ar fi acoperişurile în pantă şi pentru încălzirea în pardoseală. Deja 50% din producţie este programată să fie livrată către Ungaria şi Austria.
De asemenea, avem în vedere o nouă facilitate de producţie la Cluj, pentru care am început căutările unui teren de circa 4-5 hectare. Aici, AdePlast va produce inclusiv ambalaje de polistiren pentru fabricile din parcul industrial din Cluj. S-a luat în calcul şi producţia de polistiren pentru sistemele de încălzire în pardoseală şi pentru acoperişuri.
La Ploieşti vom deschide o nouă linie de producţie pentru polistirenul dedicat acoperişurilor în pantă şi pentru sistemele de încălzire în pardoseală. Actualul depozit de vopsele va fi mutat într-o noua hală, iar în spaţiul rămas va fi montată linia de producţie.
Reporter: Vreţi să vindeţi o parte din afacere?
Marcel Bărbuţ: Când am fost supărat şi am întâmpinat probleme mă gândisem la un moment dat să vând. Acum e atât de distractiv şi atât de plăcut ce se întâmplă în piaţă încât cred că m-aş plictisi dacă aş vinde.
Compania asta e viaţa mea. Îmi cunosc toţi oamenii, de multe ori…

Citiți interviul complet în revista Bursa.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele