Mărgăritarele sau lăcrămioarele –florile din buchetul de nuntă al ducesei de Cambridge şi floarea norocoasă a lui Christian Dior

0
- Reclama -

Legenda spune că mărgăritarul s-a îndrăgostit de privighetoare şi nu a vrut să înflorească până ce aceasta nu s-a întors în pădure, în luna mai.

Mărgăritarele-plantare

Mărgăritarele (Convallaria majalis) sunt plante cu flori albe, parfumate, în formă de clopoţel şi frunze eliptice, cu nervuri proeminente. Înfloresc în aprilie-mai, mai ales în zone umbroase sau parţial însorite. Preferă soluri fertile, argilo-nisipoase, cu pH 4,5-6.

Planta se înmulţeşte prin seminţe sau prin separarea şi plantarea mugurilor stoloniferi.

Mărgăritarele-flori pentru nunţi şi grădini umbrite

Flori albe şi delicate, mărgăritarele sunt folosite în buchetele de mireasă şi în buchete ornamentale pentru decoraţiunile de nuntă. În grădină, ele se dezvoltă bine în zonele umbrite, formând un covor verde, plăcut.

Se pot planta în grădinile cu arbori ce au coroană bogată, în colţurile grădinii sau pe lângă alei. Există mai multe varietăţi ale acestei plante, de la cea cu flori roz, la cea cu frunze dungate sau cea cu flori duble.

- Reclama -

Mărgăritarele –plante otrăvitoare!

Toate părţile plantei sunt toxice. Tulpina, frunzele, florile, fructele, chiar şi apa din vaza în care au stat florile sunt otrăvitoare.

Se recomandă spălarea mâinilor după intrarea în contact cu această plantă.

 Mărgăritarele în industria parfumurilor

Mirosul delicat al mărgăritarelor este extrem de apreciat în industria parfumurilor, multe dintre marile case de modă folosindu-le de-a lungul vremii: Dior în Diorissimo, Penhaligon’s în Lily of the Valley, Olivia Giacobetti în En Passant, Estée Lauder în Pleasures şi Annick Goutal în Le Muguet.

Christian Dior îndrăgise atât de mult acestă floare încât o punea în tivul rochiilor din prezentările de modă. Când manechinele se întorceau, parfumul se răspândea în întreaga sală.

În Franţa, Belgia şi Elveţia, de 1 mai există obiceiul ca bărbaţii să ofere doamnelor bucheţele de mărgăritare ca dar purtător de noroc.

Sursa foto: http://www.dior.com 

Autor: Dana Canari – Biolog

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele