Marlo Bela, semnal de alarmă împotriva discursului urii promovat de Viktor Orban și UDMR-Hunor

Stefan Alexiu

Fostul lider UDMR, Marko Bela, a criticat lipsa de reacție a liderilor UDMR în cazul celor doi cetățeni din Sri Lanka, angajați la fabrica de pâine din Ditrău. Bela este însă mai blând cu atitudinea Ungariei și a politicii pine de ură și xenofobie care vine din partea premierului Viktor Orban și a media aservite acestuia.

 

Acesta spune că, de data aceasta, televiziunile de știri românești ”dau lecții de toleranță” în mod justificat și că opinia publică este timorată zi și noapte cu subiectul migranților mai ales a celor din Ungaria.

”Și pentru că suntem secui, dragi confrați din Mureș, din Gheorgheni, din Ciuc, din Odorhei și desigur, mai ales pentru că suntem maghiari, și avem cu toții aceeași istorie, suntem cu toții același popor aici în Ardeal, totuși, nu suntem poporul preotului rătăcit din Ditrău, eu nu-mi asum această comuniune” spune Bela, care nu îndrăznește să critice dur, cu subiect și predicat, discursul urii de la Budapesta.

Presa aservită lui Viktor Orban manipulează fără jenă

Agenția de presă MTI, controlată de Guvernul autocrat al lui Viktor Orban, încearcă manipularea opiniei publice din Ungaria și România sugerând că ura revărsată de sătenii din Ditrău este îndreptată către patronii brutăriei, nu spre cei doi muncitori din Sri Lanka.

MTI citează în sprijinul acestei afirmații declarațiile făcute de săteni la întrunirea satului, care a avut loc sâmbătă dimineaţă, la iniţiativa primarului Elemér Puskás. Porivit agenției maghiare, ”mai mulţi foştii angajaţi ai brutăriei s-au plâns că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea proprietarului afacerii. Acesta i-ar fi plătit cu salariul minim pe economie, i-ar fi obligat în mod regulat să stea la ore suplimentare şi care ulterior nu au mai fost plătite. Cei care au luat cuvântul au căzut de acord asupra faptului că, dacă antreprenorul şi-ar respecta angajaţii şi le-ar asigura o salarizare corectă, nu ar fi nevoie de aducerea unor muncitori de afară”.

Citeste si...  Alertă în SUA – Agenţii guvernamentale afectate de un atac cibernetic

Agenția controlată de Budapesta nu a amintit însă nimic despre amenințările localnicilor din Ditrău la adresa celor doi brutari aduși din Sri Lanka, deși presa de limbă maghiară din România a relatat pe larg despre protestul xenofox în fruntea căruia s-a aflat chiar preotul catolic din localitate.

ITM în ”vizită” la fabrica de pâine

Inspectorul şef al ITM Harghita, Dorin Male, a declarat că se efectuează un control „pe linie de relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă”, în fapt aspectele sesizate de oamenii din sat în ultima vreme.

În legătură cu prezenţa celor doi muncitori srilankezi, Dorin Male a precizat că a fost efectuat deja un control, împreună cu Biroul de Imigrări, în urma căruia s-a constatat că aceştia lucrează în mod legal.

Mai mulţi localnici din Ditrău au acuzat, sâmbătă, la o adunare sătească, faptul că au muncit în condiţii inumane la brutăria din sat, că lucrau mult mai multe ore decât erau pontaţi, că nu erau plătiţi suficient şi că patronul s-ar fi purtat cu ei foarte urât.

 

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *