Medicul militar, Valeriu Gheorghiţă: vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi gratuită

2
Valeriu Gheorghiţă. El este medic primar boli infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”
- Reclama -

Medicul militar, Valeriu Gheorghiţă: vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi gratuită. Gheorghiţă, șef al Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a precizat că vaccinarea nu va fi obligatorie. Din momentul în care va sosi în țară prima tranșă de vaccinuri, din cauza resurselor limitate ale producătorilor, administrarea se va realiza în trei etape.

 

Valeriu Gheorghiţă a precizat că, potrivit estimărilor, este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie, pentru ca vaccinarea să conducă la încheierea pandemiei.

„Asta ne şi propunem şi sper să şi reuşim în final, să încercăm să lămurim, să, cumva, demontăm toate miturile care există la acest moment şi fiecare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina sau nu să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare. Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară, în niciun caz şi va fi condiţionată sau obligatorie şi, din acest punct de vedere, cred că fiecare trebui să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure şi credibile ca să decidă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Vezi și Vaccinarea este cea mai sigură cale de a reintra în normal

Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că vaccinarea se va face în trei etape, începând cu angajaţii din sistemul sanitar şi cu cei din instituțiile de asistenţă socială. În a treia etapă, vaccinul se va administra populaţiei generale.

- Reclama -

„Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămâni viitoare. (…) La început, capacitatea de producţie este depăşită nu poate să facă faţă acestei cereri fără precedent la nivel global, motiv pentru care s-a recomandat o prioritizare a anumitor categorii populaţionale. Vorbim, în primul rând, de lucrătorii din sistemul medical şi din domeniul social, adică acei lucrători din sănătate şi, respectiv, din centrele de rezidenţă, din căminele pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, iar în etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile, şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice, la care se adaugă, pe acelaşi nivel de importantă, persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populaţiei generale”, a adăugat Gheorghiţă, citat de news.ro

Medicul a mai subliniat că, după ce un vaccin va fi autorizat, acesta va fi distribuit simultan în toate ţările Uniunii Europene, iar România va avea o campanie de informare „cât mai transparentă, cât mai onestă cu privire la acest vaccin”.

Vezi și UE dă undă verde vaccinurilor anti-Covid produse de Pfizer/BioNTech și Moderna

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele