Lideri PSD îl ameninţă cu suspendarea pe Iohannis dacă nu o revocă pe şefa DNA

0

Tema suspendării şeful statului este din nou pusă în discuţie de către anumiţi membrii PSD. Ei condiţionează suspendarea preşedintelui în funcţie de decizia pe care acesta o va lua cu privire la revocarea din funcţie a şefei DNA. 

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a transmis, duminică seara, într-un comunicat de presă, că preşedintele României este ”garantul respectării Constituţiei şi a legilor ţării”, iar astfel ”nu are altă variantă decât aceea de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Koveşi, încă actual procuror şef DNA”.

”Dacă se doreşte cu adevărat o luptă anticorupţie în România, şi nu un sistem de privilegii, trebuie să înţelegem cu toţii că DNA nu înseamnă o persoană. Dacă DNA înseamnă o persoană, atunci DNA nu este o instituţie credibilă şi avem o problemă de monopol de putere. Sunt sigur că preşedintele României va respecta Constituţia şi nu se va lăsa păcălit de anarhiştii din PNL şi USR care instigă la nerespectarea deciziilor CCR”, a scris Dîrzu.

Potrivit deputatului PSD, Iohannis se face vinovat de încălcarea Constituţiei şi pentru că nu a desemnat un candidat pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe de mai bine de 2 ani.

”Preşedintele României nu şi-a exercitat atribuţiile de desemnare a unui candidat pentru şefia SIE în timp rezonabil punând Parlamentul în imposibilitatea obiectivă de a numi un director civil. Pe această cale, solicit preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să sesizeze Curtea Constituţională a României privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Parlamentul României”, se arată în comunicatul de presă semnat de preşedintele PSD Alba.

În final, Ioan Dîrzu anunţă că va fi primul care va strânge semnături pentru suspendarea preşedintelui, în cazul în care acesta nu va respecta decizia CCR sau nu va desemna de îndată un director civil la conducerea SIE.

”Preşedintele nu este la primul conflict juridic de natură constituţională pierdut, deci putem spune că deja se află într-o stare de recidivă. În prezent, sunt toate motivele de natură constituţională care să atragă suspendarea Preşedintelui României. Depinde numai de el cum înţelege să-şi exercite atribuţiile în cadrul constituţional”, a arătat Dîrzu.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, luni, că dacă preşedintele Klaus Iohannis nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, atunci trebuie declanşată procedura de suspendare.

”Eu cred că nu e vorba de părerea PSD dacă preşedintele unei ţări nu respectă Constituţia. Trebuie să fie o opinie unanimă a cetăţenilor că trebuie suspendat şi demis un asemenea preşedinte. În cazul în care preşedintele va insista să nu respecte ordinea constituţională, atunci nu avem altă cale de ales, trebuie să declanşăm această procedură. Eu cred că e puţin probabil ca preşedintele Iohannis să nu respecte hotărârea CCR”, a spus Dumitru Buzatu înainte de începerea Comitetului Executiv National al PSD.

Coaliţia PSD-ALDE nu este la prima avertizare de acest fel la adresa şefului statului. În trecutul apropiat au mai existat astfel de avertizări de suspednare la adresa actualului preşedintelui, atunci când coaliţia şi preşedintele se aflau în conflict de diverse teme.

O eventuală suspendare a unui preşedinte în funcţie nu ar fi o premieră în România. Astfel de iniţiaitve au mai avut loc de două ori după 1990, în 2007 şi 2012 asupra fostului preşedinte al României Traian Băsescu.

Citeşte şi C. T. Popescu:CCR l-a pus pe Iohannis în situaţia Regelui Mihai între 1945 şi 1947

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele