MIG-urile Armatei Române stricate de kerosenul lui Cristian Berendel și ancheta DIICOT

0

Armata Română a primit kerosen de proastă calitate de la o firmă românească iar efectul este deja frapant, dar binecunoscut: MiG-urile alimentate cu acest combustibil s-au defectat.

 

DIICOT a stabilit că siguranța națională a fost pusă în pericol, iar țara nostră ar fi fost pusă, temporar, în situația în care să nu-și poată mai îndeplini îndatoririle față de NATO. Mai mult, prejudiciul calculat de Judecătorii Curții de Apel Ploiești față de MApN este de peste 6,5 milioane de euro.

Contractul Ministerului Apărării pentru furnizarea de kerosen a fost încheiat în februarie 2018, cu SC Jetfly Hub, condusă de omul de afaceri Cristian Berendel, pentru o perioadă de 4 ani.

Cine este omul de afaceri Cristian Berendel

Dan Florin Berendel a fost inculpat și în dosarul Tracia-Asesoft, alături de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. Au fost judecați timp de 14 ani, între 2002 și 2016, până când acuzațiile s-au prescris.

În 2002, Sebastian Ghiţă – pe atunci un tănar de 23 de ani – şi alte 8 persoane au fost acuzaţi că au făcut comerţ cu produse petroliere, fără să plătească taxa de drum, celebra taxă Băsescu (impusă de fostul ministru al Transporturilor Traian Băsescu). Printre inculpaţi s-au numărat şi Dan Constantin Grigoriu, patronul companiei Tracia Internaţional și Dan Florin Berendel, reprezentant al companiei Yato România SRL.

Vezi și Ghiță mai scapă de un dosar grație Secției Speciale și actualului judecător CCR Gheorghe Stan

Totuși, judecătoarea Ana Maria Trancă de la Curtea de Apel Bucureşti i-a obligat pe inculpați la plata prejudiciului de 1,7 milioane de lei, chiar dacă a fost nevoită să constate prescripția. Ghiţă avea de achitat puţin peste 130.000 de lei, restul le revenea celorlalţi inculpaţi. De precizat că latura civilă a unui proces nu se prescrie, așa cum se întâmplă cu latura penală.

Fiscul (Direcţia Executări Silite Cazuri Speciale) a reuşit să recupereze întreg prejudiciul, plus dobânzile, de la omul de afaceri Dan Grigoriu.

Dan Grigoriu avea de încasat mai multe tranşe de bani de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), după ce, în 2008, cumpărase cu numai 750.000 de euro drepturile litigioase pentru un teren din Otopeni şi obţinuse o despăgubire de peste 19 de milioane de euro.

În momentul în care ANRP a virat la CEC ultima tranşă de bani pentru Grigoriu, Fiscul a pus poprire şi a încasat prejudiciul din dosarul Tracia-Asesoft din banii destinaţi lui Grigoriu.

Care sunt acuzațiile în dosarul MIG-urilor stricate

Acum, Dan Florin Berendel și fratele lui, Angel Cristian Berendel, sunt acuzați într-un nou dosar al DIICOT Ploiești de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals și acte de diversiune.

Potrivit unei motivări a Curții de Apel Ploiești, în februarie 2018, firma Jetfly Hub, controlată de omul de afaceri Dan Florin Berendel, a încheiat cu MApN un acord cadru pe o perioadă de patru ani pentru furnizarea de combustibil turboreactor de aviaţie pentru opt unități militare. Prima dată, firma lui Berendel ar fi livrat kerosen conform, apoi de proastă calitate ce a condus la degradarea unor aeronave de luptă.

”Aeronavele militare de luptă, care au suferit serioase degradări datorită alimentării, pe parcursul perioadei infracţionale, cu un combustibil turboreactor de aviaţie necorespunzător, reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi capacităţii de apărare a ţării, cu atât mai mult cu cât este de notorietate că în cadrul Alianţei Nord-Atlantice România şi-a asumat asigurarea securităţii flancului estic al N.A.T.O”, se arată în motivarea CA Ploiești.

Prejudiciul adus Armatei Române se ridică la 6,5 milioane de euro. Cu toate că au apreciat ca fiind foarte grave acuzațiile aduse celor doi frați Berendel, judecătorii au respins solicitarea DIICOT de arestare preventivă.

Cine sunt inculpații din dosarul Tracia-Asesoft. Dan Berendel a continuat afacerile cu petrol. Potrivit pressone, în 2010, el a înfiinţat o fundaţie – The Berendel Foundation – care s-a asociat la mai multe evenimente cu Casa Regală a României. A absolvit Academia de Muzică şi a fost instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio. În 2018, firma lui Berendel susținea că realizează investiții de 1,5 miliarde de dolari în portul Constanța, alături de o companie din Dubai.

Potrivit datelor companiei publicate în Monitorul Oficial, firma Jetfly Hub este deținută de Master Chem OIL DMCC din Dubai, Emiratele Arabe Unite și este reprezentată legal de Dan Florin Berendel. Fratele său, Angel Cristian, a fost administrator al firmei. Potrivit unor surse din ANAF, la momentul executării prejudiciului din dosarul Tracia Asesoft, Dan Berendel avea conturi în valoare de 30 de milioane de dolari în Cipru.

Dan Grigoriu zis Șefu, este cunoscut în presa mondenă după ce fiul lui, Mihnea, a avut o relație cu Alexandra, fiica mijlocie a lui Gigi Becali. E un om de afaceri milionar în euro, suspectat de legături cu serviciile secrete după ce a fost anchetat în celebrul dosar Jimbolia din anii ’90, privind încălcarea embargoului cu fosta Iugoslavie. Numele lui Dan Grigoiu apare și în dosarul fostului lider PDL, Vasile Blaga. El ar fi fost unul dintre intermediarii sponosorizărilor către PDL despre care procurorii au acuzat că ar fi fost șpagă pentru Vasile Blaga.

Vezi și UPDATE: Procurorul Negulescu dezvăluie afacerile Ponta – Ghiță

Fostul deputat Sebastian Ghiță este fugit în Serbia din decembrie 2016. El are un dosar în instanță și alte 3 în anchetă la DNA.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele