Minim 90% din profitul net al companiilor de stat va ajunge la buget

0
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
- Reclama -

Ultima şedinţă de guvern a produs mai multe ordonanţe şi decizii interesante. Una dintre acestea este legată de atragerea a cât mai mulți bani la bugetul de stat, fiind luate măsuri pentru repartizarea a minimum 90% din profitul net al companiilor, societăților cu capital de stat, la buget.

Potrivit unui comunicat al executivului, în urma unui Memorandum adoptat în ședința de ieri s-a luat următoarea decizie : „ Guvernul a mandatat reprezentanții statului în AGA/CA la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat. Măsura nu se aplică societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiilor autonome care prin legi au reglementat un alt mod de repartizare a profitului net. Conform legislației în vigoare, repartiția profitului net se aprobă de către Adunarea Generală a Acționarilor, în cazul societăților, și de către Consiliul de Administrație, în cazul regiilor autonome. OUG 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome reglementează repartizarea unei cote de ‘minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat”.

Ordonanțe de Urgență

În cadrul aceleași ședințe au fost au fost adoptate și următoarele Ordonanțe de Urgență: 1. OUG pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii; 2. OUG privind organizarea și funcționarea Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, precum și pentru Curtea de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb; 3. OUG  pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele