manuale-scolare

Ministrul Educației lucrează la o nouă lege a manualelor

Redactie

Ministrul Educației, Pavel Năstase are în vedere realizarea unei legi a manualelor. În acest fel, se urmărește eliminarea acelor “timpi morți” care generează întârzierea apariției cărților pe băncile școlilor. Ministrul promite că la începutul anului școlar elevii nu vor mai fi puși în situația de a nu avea cărți școlare pe bănci.

„Este o problemă foarte importantă pe care eu și echipa de conducere a ministerului dorim să o rezolvăm. Aici vom face o analiză pe ciclul acesta, plecând de la curriculă până la distribuția manualelor, foarte rapid, împreună cu unitățile care sunt implicate din partea Ministerului Educației Naționale și încercăm să eliminăm acei timpi morți care generează întârzierea apariției lor. Toată lumea știe foarte bine că legea achizițiilor publice generează, nu numai pentru manuale, pentru foarte multe utilități și cerințe care vin nu numai în domeniul învățământului, foarte mari probleme. Noi avem în vedere realizarea unei legi a manualelor, lege care să preia acest ciclul de producție a manualelor școlare, să le scoată din sfera achizițiilor publice, să fie considerată ca o achiziție specială, astfel încât, în mod transparent evident și în mod competitiv nu a nominaliza anumite companii care să se ocupe de această producție, să putem să deblocăm situația în care ne găsim. Personal vă spun sincer că o consider ca prioritatea numărul unu ca problemă, ca gravitate și ca responsabilitate a noastră de a o rezolva”, a explicat Pavel Năstase citat de Agerpers.

Citește și: Un elev din Galați, pasionat de astronomie, a descoperit o nouă stea

 

Referindu-se la manualele digitale, ministrul Educației a spus că acestea ajută elevul, dar ele nu pot înlocui profesorii.

Citeste si...  Pregătește-te eficient pentru BAC! Teste la logică și argumentare, psihologie și sociologie

Să amintim că duminică, la sesiunea solemnă de Ziua Culturii de la Academia Română, Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, a atras atenția asupra manualelor școlare, menționând licitații de manuale favorabile unor edituri și interese, dar și faptul că manualele de liceu din partea științifică conțin puține date în privința unor mari descoperiri făcute de savanți români.

„Academia Română a avut luări de poziție și mesaje către factorii de decizie în educație și cultură. Dar facem tot ce ar trebui, potrivit legii Academiei, privind limba română și istoria românilor? Facem totul în problema manualelor? Printr-o corectoare a legislației care prevede licitații pentru manuale favorabile unor edituri și interese, care însă au un control modest al conținutului lor? Durate mari pentru procesele birocratice costisitoare și durate mici pentru coordonarea conținutului și aprobarea de către secțiile de specialitate ale Academiei, cum ar trebui să fie“, a adăugat preșenintele Academiei.

La rândul său, la ședința solemnă, ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, i-a asigurat pe reprezentanții Academiei Române că Ministerul Educației va avea în Academie un partener în privința manualelor școlare.”

Sursa foto: www.timponline.ro


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *