Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu spune că Pilonul II va deveni opțional

0

 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus aseară, la un post de televiziune că Pilonul II de pensii va fi opţional și că în această vară va apărea o prezentare foarte clară pe acest pilon.

„Ne-am hotărât ceea ce vrem să facem cu Pilonul II de pensii şi este ceea ce am comunicat de anul trecut: să fie opţional acest Pilon II. Fără doar şi poate această variantă este bătută în cuie. Între timp am aflat cu stupefacţie că sunt şi eu cotizant la Pilonul II de pensie, în condiţiile în care am fost ferm convinsă că fiind la limita de vârstă, atunci mi s-a luat în considerare o cerere pe care o depusesem la Camera Deputaţilor, unde lucram atunci, dar nu s-a luat în considerare. Timp de 10 ani nu am primit nicio informare despre valoarea unităţilor de fond pe care le aveam la firma respectivă”, spune ministrul Muncii.

Ministrul susține că va fi explicat foarte clar tuturor persoanelor cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor.

Soarta Pilonului II de pensii

Despre soarta Pilonului II de pensii a apărut din nou după ce s-a anunțat că un proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018 și propunea o contribuţie a angajatului, în sumă fixă, de 84 lei în primul an care urmează să crească anual până la 125 lei în anul 5, dedusă din impozitul pe venit.

Și angajatorul ar fi urmat să plătească această contribuţie deși de la începutul acestui an, contribuţiile sociale au trecut în sarcina angajatului. Între timp, proiectul a dispărut de pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Reacțiile mediului privat au fost rapide, și s-a cerut păstrarea Pilonului II de pensii.

Potrivit APAPR, angajaţii din România au contribuit anul trecut cu 7,1 miliarde de lei la pensiile private obligatorii, respectiv pilonul II, cu 20% mai mult comparativ cu 2016, când au virat fondurilor de pensii 6,9 miliarde de lei.

Sursa: Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, spune că Pilonul II va deveni opțional

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele