UE dă bani pentru centura ocolitoare a Bacăului

0

Comisia Europeană a aprobat o finanțare de aproape 700 de milioane de lei pentru un tronson de 30,84 kilometri reprezentând centura ocolitoare a Bacăului, parte din proiectul Autostada Moldovei A8.

 

UE va plăti astfel 85% din valoarea totală eligibilă a proiectului, statul român venind cu doar 15% din sumă.

Pe 22 noiembrie 2019, Guvernul (prin Ministerul Transporturilor) și CNAIR au trimis proiectul către Comisia Europeană, care l-a validat, urmând să-l finanțeze din fondurile de coeziune.

85% plătește UE, 15% plătim noi. Lucrarea ar trebui finalizată în martie 2022
E vorba de aproape 31 de kilometri de drum nou. Lucian Bode a anunțat, pe contul său de Facebook: “La 22 noiembrie 2019, România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuţie din partea Fondului de coeziune pentru «Construcţia variantei de ocolire Bacău», selectat de către autoritatea de management pentru axa prioritară 1, «Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T si a metroului» din cadrul programului operaţional «Infrastructura Mare». România a furnizat Comisiei toate informaţiile necesare, inclusiv cele referitoare la aspectele de mediu. Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanţării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier şi 7 intersecţii. La finalizarea implementării, varianta de ocolire Bacău va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile şi pentru autovehiculele grele“.

În total, acest tronson de autostradă care va ocoli Bacăul și va face conexiunile cu orașul costă 968,781 milioane de lei. Suma eligibilă a fost de 811,102 milioane de lei. Din acești bani, 689,437 milioane (85%)vin de la bugetul UE, iar 121,665 milioane (15%) din conturile statului român.

Cristian Ghinea: “Tăriceanu bate câmpii, el ne defineşte ca neomarxişti, iar Liviu Dragnea spune că suntem extremişti de dreapta”

Lucrarea este executată de asocierea UMB-Tehnostrade (firme românești) și ar trebui să fie gata în luna martie 2022.

Vezi și Casoteca.ro/magazin/

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele