Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă: ”Mă mai consult ocazional cu Vlad Voiculescu”

1 august este o dată fezabilă pentru renunțarea la mască

0

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă a spus pentru TVR: ”Mă mai consult ocazional cu Vlad Voiculescu”. Mihăilă este la primul interviu de la instalarea în funcție, pe 21 aprilie.

 

Ministrul Sănătății a declarat că data de 1 august este una fezabilă pentru renunțarea la mască în anumite condiții: în spații deschise și în locuri neaglomerate și dacă se avansează cu vaccinarea.

Ioana Mihăilă a precizat că a avut o discuție cu premierul Florin Cîțu despre acordarea unor permisiuni persoanelor vaccinate. Astfel, ministrul a confirmat declarațiile premierului, potrivit căruia se are în vedere ca de la 1 iunie persoanele complet vaccinate să poată sta la birou fără mască sanitară, în condițiile în care toți cei prezenți sunt vaccinați.

Ministrul Sănătății spune că principalele vaccinuri folosite în România în acest moment sunt Pfizer și Moderna, iar o parte din dozele de AstraZeneca au fost donate Republicii Moldova. În măsura în care există cerere și acordul autorităților europene, se au în vedere activități de revindere a vaccinului pentru țările care sunt în afara UE, a subliniat oficialul.

Ministrul Sănătății nu crede că toți elevii vor putea reveni fizic la școală în două săptămâni, deoarece ar trebui ca incidența cazurilor să scadă foarte mult. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarase marți că speră ca în două săptămâni toți elevii să poată reveni fizic la clase.

Ioana Mihăilă a anunțat că, potrivit unui raport preliminar, există diferențe în privința deceselor cauzate de COVID-19 raportate, care sunt încă analizate.

Declarațiile ministrului Sănătății la TV:

Sunt pentru prima dată prezentă la o televiziune națională
Măsuri de relaxare pentru cei vaccinați: Am avut o discuție chiar azi cu premierul Cîțu pe această temă si am convenit ca pe măsură ce înaintăm cu vaccinarea, persoanelor vaccinate să le acordăm mai multe permisiuni, cum ar fi să nu poarte mască in birou
Trebuie sa verificăm cu INSP si cu specialiștii
Nu mai avem o problemă cu livrarea vaccinului, putem acoperi nevoia de vaccinare prin centrele de vaccinare și fără programare
Principalele vaccinuri administrate sunt Pfizer si Moderna
O parte din dozele de AstraZeneca au fost donate Republicii Moldova, vom vedea dacă sunt și alte țări doritoare
Vom începe să apelăm la activități de revindere a vaccinului pentru țările care sunt în afara UE
Vaccinarea la domiciliu este posibilă, in multe judete sunt echipe mobile
Si medicul de familie este încurajat să vaccineze la domiciliu
Azi am avut 94 de mii de vaccinați, este încurajator
Data de 1 august pentru renunțarea la mască: Depinde unde și cât de va vaccina. Încurajez si eu renunțarea în spațiile deschise și în locurile care nu sunt aglomerate. Pentru acestea, 1 august este o dată fezabilă.
Despre revenirea tuturor elevilor la școală în două săptămâni: Ar trebui ca incidența să scadă foarte multe. Cred că e cam greu să se întâmple asta și toți elevii să poată reveni la clase.
Școlile funcționează pentru clasele primare si clasele terminale. Trebuie să avem un control bun al pandemiei pentru a reveni la școală normal.
Despre raportarea deceselor COVID: Este o diferență între raportările rezultatelor la teste și raportarea deceselor.
Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar care arată că există diferențe
Nu aș vrea sa spun cifre, aceste diferențe sunt în continuare analizate
Sunt luate cazuri individuale. Aștept un raport în data de 7 mai
Cauza invocată a fost o eroare de raportare, unde la rubrica de “Deces” nu a fost completat. A apărut în aproximativ 1000 de cazuri
Diferențele sunt însă un pic mai mari, motiv pentru care trebuie sa venim cu analize suplimentare
Despre tratamentul altor boli: Vrem să formăm un grup de lucru pentru a gândi un cadru de revenire a spitalelor, nu chiar la situația pre-pandemică, dar de oferi un acces mai mare pacienților non-COVID spre spitale.
Distribuim vaccinuri către spitale, astfel încât pacienții cronici să poată fi vaccinați în momentul prezentării
Fonduri pentru analizele anuale: Din discuțiile cu Casa de Asigurări, fondurile nu au scăzut de la o lună la alta. Dorim să creștem accesul inclusiv la investigații paraclinice si analize
Ce ar considera normal să primească din partea sistemului medical, în schimbul contribuției la Sănătate: Mi-aș dori ca sistemul medical să prioritizeze acest sistem de prevenție ca să nu ajung în spital decât pentru afecțiuni care necesită internarea.
Despre echipă: Parțial am format echipa. Azi am înaintat premierului Cîțu o propune de secretar de stat, Andra Migiu
Mă mai consult ocazional cu Vlad Voiculescu
Directorul de cabinet este Marius Ungureanu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele