Ministrul Tătaru spune că vom continua să purtăm mască

Ministrul Sănătăţii: este în curs licitaţia privind achiziţionarea de măşti pentru populaţie

0

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că se va lua în calcul eliminarea obligativităţii purtării măştilor atunci când transmiterea comunitară a noului coronavirus va fi “aproape inexistentă” şi când nu vor mai exista focare.

 

“Deocamdată avem obligatorii măştile în spaţiile închise, în transportul în comun şi la locurile de muncă, cu câteva excepţii. În momentul în care la nivel naţional vom avea o transmitere comunitară aproape inexistentă sau subliminală, când nu vom mai avea focare în unităţi spitaliceşti, în unităţile de îngrijire pentru bătrâni, atunci ne gândim să nu mai fie obligatorii măştile. Până atunci este o minimă măsură de prevenţie. Gândiţi-vă că principala cauză sau principalul fel de transmitere este cel aerogen, încă se menţine. Cât timp suntem apropiaţi în spaţiile închise, ne gândim să rămână aceste măşti”, a spus Tătaru, la Mioveni.

Orizontul de timp privind eliminarea obligativităţii măştilor va fi dat de evoluţia numărului de cazuri noi şi al celor din secţiile de terapie intensivă.

“Orizontul de timp ni-l va da evoluţia, numărul de cazuri noi, numărul de cazuri din terapie intensivă, numărul de cazuri care se adresează unităţilor de primiri urgenţe. În măsura în care aceste cazuri vor scădea şi vom vedea că vor rămâne cazuri noi într-o comunitate care poate fi izolată sau în anumite focare, cum sunt spitalele sau cum sunt căminele de bătrâni, atunci putem să ne gândim şi la eliminarea acestor măşti”, a mai spus Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, se află la Mioveni, judeţul Argeş, unde evaluează situaţia unităţii sanitare din localitate, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii.

Licitație în curs

Ministrul Sănătăţii a declarat că este în curs licitaţia privind achiziţionarea de măşti pentru populaţie.

“Încă este în curs acea licitaţie. S-au primit dosarele, se încarcă şi astăzi. Sunt în jur de 50 de firme care s-au înscris şi va urma o perioadă de două zile în care se va evalua fiecare ofertă şi legalitatea ei. (…) În jurul zilei de luni sau marţi vom avea şi declararea câştigătorului”, a spus Tătaru, aflat într-o vizită la Mioveni, unde evaluează situaţia unităţii sanitare din localitate.

Întrebat dacă se ia în calcul ca la Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat elevii să nu poarte măşti, Tătaru a răspuns: “Decizia este a Ministerului Educaţiei, care gestionează aceste situaţii”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele