Mobilizare exemplară, dar fără efecte… Proiectul ordonanței buclucașe

Gubandru Iulia

Proiectul ordonanței de urgență prin care Guvernul schimbă regimul fiscal în mai multe domenii de activitate și introduce taxe suplimentare – proiect aflat pe masa ședinței e joi a Executivului – a declanșat un adevărat scandal, cu reacții vehemente din partea mai multor patronate și asociații de business, însă acestea rămân deocamdată fără ecou. Guvernul nu renunță la ele.

Pe scurt, măsurile propuse de Guvern sunt următoarele:
– Instituirea unei „taxe pe lăcomie” la nivelul instituțiilor de credit care practică dobânzi excesive (gradul de exagerare se calculează în funcție de celebrul indicator ROBOR)
– Plafonarea prețului gazelor livrate populației (se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile) și readucerea în regim reglementat a prețurilor la energia electrică livrată populației
– O suprataxare a companiilor energetice care înregistrează profituri substanțiale
– Posibilitatea, pentru cotizanți, de a retrage anticipat bani din fondurile acumulate în conturile lor la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat; retragerea s-ar putea obține, pe bază de cerere individuală, după minimum 5 ani de participare
– Tot la Pilonul II de pensii, comisionul de administrare va scădea la 1% de la 2,5%, iar comisionul de 0,05% din active se modifică în funcție de performanță
– De la 1 septembrie 2019, punctul de pensie (de la stat, Pilonul I) se majorează cu 15%, suma va fi 1.265 de lei
– Va continua acordarea de vouchere de vacanță, la un nivel de 1.450 de lei
– Pentru prima oară în administrația din România, ministrul de Finanțe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament și poate să modifice limitele în cazuri deosebite
– Reducerea contribuțiilor sociale ale salariaților cu 3,75%
– Salariu minim lunar de 3.000 de lei în domeniul construcțiilor.

Citeste si...  Dăncilă ar fi insinuat că tragediile din Caracal sunt un scandal orchestrat de servicii

Ei bine, multe dintre aceste propuneri (mai ales suprataxarea în energie și „taxa pe lăcomie”) i-au scandalizat pe liderii asociațiilor patronale și profesionale, organizațiile respective ieșind la rampă cu reacții dintre cele mai belicoase. Cel puțin 10 organizații mari au transmis comunicate în care acuză Guvernul că din nou scoate proiecte fără să se consulte cu mediul de afaceri și solicită retragerea acestor măsuri.

Surpriză sau nu, Guvernul tocmai a anunțat, acum câteva ore, că nu renunță la aceste măsuri. Dimpotrivă, Executivul a plusat și anunță că urmează și alte măsuri care se lucrează în Ministerul Finanțelor, de exemplu în zona de insolvență sau asupra firmelor care înregistrează capital negativ.

Dăncilă: „Nu renunțăm la această ordonanță”

„Nu renunţăm la această ordonanţă, astăzi avem CES-ul (n.n.- Consiliul Economic şi Social) şi acolo vor avea loc discuţii cu patronatele, sindicatele, reprezentanţii CES. Dacă vom avea această discuţie în cadrul CES, adoptăm această ordonanţă”, a precizat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Cât priveşte criticile la adresa acestei ordonanţe pe motiv că sunt introduse noi taxe, în condiţiile în care a promis că acest lucru nu se va întâmpla, prim-ministrul a susţinut că toate prevederile actului normativ „sunt pentru cetăţeni şi vor aduce beneficii”.

Tot ceea ce am făcut şi toate punctele din această ordonanţă sunt pentru cetăţeni. Deci, în momentul în care Guvernul României ia măsuri pentru cetăţeni, eu cred că acest lucru este benefic. Ştiu că există o rezistenţă, ştiu că există întotdeauna şi nemulţumiţi. Aduceţi-vă aminte de trecerea contribuţiilor. Şi atunci s-a spus că va fi un lucru rău şi am văzut că a avut şi un impact bugetar bun şi am văzut că această decizie a fost bună. Eu cred în aceste măsuri şi cred că aceste măsuri vor aduce beneficii cetăţenilor.
Viorica Dăncilă, primul-ministru al Guvernului

Premierul a mai vorbit și despre prevederile preconizate în domeniul bancar. „Pe mine mă interesează foarte mult ca cetăţenii care au contractat împrumuturi să nu mai aibă dobânzile atât de mari, mă interesează să ajut cetăţenii”, a explicat premierul.

Citeste si...  TeraPlast își extinde capacitatea de producție

Așadar, deocamdată reacțiile asociațiilor de business rămân fără ecou, iar reacțiile patronatelor (membre în CES) s-ar putea concretiza, să zicem, într-un aviz negativ, de respingere a ordonanței buclucașe. Însă avizul CES este doar consultativ – ornamental, dacă vreți – și Executivul își va putea continua nestingherit politicile pe care le-a anunțat.

Reamintim că REVISTA PATRONATELOR a semnalat de mai multe ori faptul că mișcarea asociativă și mai ales mișcarea patronală sunt mult prea slabe pentru a putea contracara măsurile ostile mediului de afaceri promovate de guvernele perindate pe la Palatul Victoria.

DOCUMENTE
– O sinteză a măsurilor guvernamentale poate fi descărcată de AICI
– Proiectul Ordonanței de Urgență, în forma integrală, poate fi descărcat de AICI

 

Sursa: Revista Patronatelor


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *