Monica Macovei denunță presiunile politicienilor asupra justiției!

0
- Reclama -

Europarlamentarul Monica Macovei atrage atenția asupra presiunii puse de politicieni pe justiție. Fostul ministru al justiției are și un mesaj pentru „politicienii penali”: „opriți-vă”, lansând mai multe acuzații dure la adresa președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Presiunea pe care o pun politicienii pe justiție, după decizia CCR privind OUG 13, este inacceptabilă. Mesajul meu pentru politicienii penali este unul singur: opriți-vă! Justiția din România este acum sub asaltul politic al penalilor și al prietenii lor politici.Se apropie punctul culminant: schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA este dezbătută la masa Guvernului, iar în Senat se discută astăzi, în Comisia juridică, propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de schimbare a procedurii de numire a procurorilor șefi.Dragnea și Tăriceanu, unul condamnat, celălalt inculpat, se bat zilnic cu anchetele procurorilor, pe care le-ar dori închise. Tăriceanu este cel care a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu un posibil conflict între Guvern și Ministerul Public-DNA, iar majoritatea judecătorilor Curții a răspuns pozitiv, cu riscul unei analize care îi depășește competențele enumerate în lege.Ministrul Justiției, Tudorel Toader, aliat de nădejde al lui Tăriceanu, a declarat imediat că îi va evalua pe procurorul general Augustin Lazăr și pe procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și a sugerat chiar o demisie a lor. Domnul Toader, fost judecător al Curții, propus la CCR cu sprijinul condamnatului Relu Fenechiu, invocă prevederi legale care îi permit o evaluare a deciziilor manageriale ale procurorilor șefi pentru a acoperi o decizie politică de a decapita Parchetul General și DNA.Ce decizie managerială poate fi invocată pentru a justifica schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale prin care s-a constatat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public? Pe cine crede că păcălește ministrul Justiției cu o astfel de justificare a unei propuneri de schimbare din funcție a celor doi procurori șefi?Nerăbdarea condamnatului Dragnea, care așteaptă ‘cu interes evoluțiile viitoare’ legate de schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA, este strâns legată de apropierea deciziei instanței într-un alt dosar în care este inculpat. O schimbare a celor doi procurori cu funcții de conducere ar fi încă un semnal de forță transmis sistemului judiciar, pe care politicienii îl vor supus. Inculpatul Tăriceanu, care visează o ‘lovitură de stat de catifea’, este pe punctul de a trece prin Senat, camera decizională, propunerea prin care vrea să schimbe modalitatea de numire a procurorilor șefi. La 10 ani de la angajamentul pe care România și l-a luat, că nu va modifica modalitatea de numire a procurorilor cu funcții de conducere, Tăriceanu întoarce spatele Comisiei Europene, batjocorind țara din scaunul de președinte al Senatului.”

Monica Macovei apreciază că o schimbare a celor doi procurori cu funcții de conducere (Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi) ar fi încă un semnal de forță transmis sistemului judiciar.

Sursa foto: aktual24.ro

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele