Monica Macovei vine cu soluții pentru punerea în practică a confiscării extinse

0
Europarlamentarul Monica Macovei intervine pe subiectul confiscării extinse în contextul în care guvernul a aprobat în ședința de vineri un proiect de lege privind confiscarea extinsă a averii. Aceasta spune că directiva europeană privind confiscarea extinsă a averilor nu este transpusă nici măcar pe jumătate în proiectul aprobat de guvern.

Astfel, cei condamnați pentru infracțiuni de serviciu, cum ar fi delapidare, abuz în serviciu sau conflict de interese, îşi vor pierde averea dobândită în ultimii cinci ani, dacă prin astfel de fapte au obținut un folos material.

Este practic o transpunere în legislația națională a directivei europene privind confiscarea extinsă a averilor, directivă scrisă și negociată de europarlamentarul Monica Macovei.

„Am explicat astăzi la RFI România care sunt câteva din neajunsurile proiectului de lege prin care Guvernul transpune Directiva confiscării extinse. Am scris această Directivă, am negociat-o cu colegii din Parlamentul European, cu Consiliul – cu statele membre, practic este produsul muncii mele împreună cu colegii. Am făcut-o cu gândul la România, pentru că multe lucruri sunt diferite față de România.

Directiva prevede, ca noutate pentru România, în primul rând principiul mergem după bani, trebuie luați banii înainte de orice. Pentru că banii trebuie să se întoarcă acolo de unde au fost furați. Mai este o noutate a Directivei – confiscarea de la terți, unde, iarăși, nu este complet tradusă.

În plus:
a). Nu s-au transpus definițiile. Definițiile sunt foarte importante, pentru că apoi Directiva reglementează fiecare lucru pe care-l definește. De exemplu, instrumentele, produsele infracțiunilor și bunurile sunt toate traduse prin bunuri.
b). Între ilicit și infracțional este o mare diferență. În loc de comportament ilicit, au pus activități infracționale. Activități infracționale înseamnă, pe românește, clar infracțiuni. În timp ce Directiva spune comportament ilicit – încălcând legea, dar nu comițând o infracțiune neapărat.
c). Nu se spune cine va pune în executare confiscarea. Eu m-am gândit pentru România că singura persoană interesată să ducă până la capăt o confiscare, adică să vadă banii (bunurile etc) confiscați, este judecătorul care a dat decizia definitivă de confiscare extinsă.” a spus Monica Macovei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele