Theresa May avertizează că ieșirea Marii Britanii din UE este în pericol

0

Prim-ministrul britanic Theresa May depune eforturi de ultim moment pentru a-i convinge pe parlamentarii “rebeli” să sprijine acordul pe care l-a obținut cu Uniunea Europeană cu privire la Brexit, avertizând că ieșirea țării din UE este în pericol.

Viitorul Brexit-ului este incert, în condițiile în care este probabil ca parlamentul să respingă marți acordul cu UE. Consecințele posibile sunt un acord de ultim moment, o ieșire dezordonată din Uniune, un nou referendum sau rămânerea în blocul comunitar.

“Sunt unele persoane care ar dori să oprească Brexit-ul”

“Sunt unele persoane la Westminster (parlamentul britanic – n.red.) care ar dori să amâne sau chiar să oprească Brexit-ul și care vor folosi orice mijloc pe care îl au la îndemână pentru a face acest lucru”, va spune Theresa May într-un discurs pe care îl va rosti luni în fața unor muncitori la Stoke-on-Trent, în centrul Angliei, orașul cu cel mai ridicat procent de votanți pro-Brexit la referendumul din 2016 (69,4%).

Premierul va mai afirma că, pe baza celor întâmplate săptămâna trecută, consideră mai probabil ca parlamentarii să blocheze Brexit-ul decât ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără un acord care să atenueze șocul economic și să pregătească relația viitoare cu Uniunea, indică extrasele din discurs publicate de biroul său.

Citește și Trump a amenințat că va „devasta economic” Turcia

Tot luni, Theresa May va face o declarație în parlament începând de la ora 15:30 GMT, înainte ca acesta să continue dezbaterea cu privire la acordul referitor la Brexit.

Conform unei știri a radio-televiziunii irlandeze RTE News, Uniunea Europeană va adresa luni o scrisoare guvernului britanic în care va formula o serie de garanții cu privire la așa-numitul “backstop”, plasa de siguranță menită să prevină reinstituirea controalelor la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele