Moscova nu vrea să își ia trupele din Transnistria

1

Ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Sergey Lavrov, a afirmat că declaraţiile Maiei Sandu cu privire la necesitatea de evacuare a trupelor ruse din regiunea transnistreană sunt „iresponsabile”.

 

Sergey Lavrov a dat de înţeles că Moscova nu intenţionează să se conformeze acestor solicitări venite de la preşedintele ales al Republicii Moldova.

Şeful diplomaţiei ruse a spus că militarii ruşi din Transnistria păzesc depozitele cu muniţii de la Colbasna, sugerând că acestea se află într-o stare dezastruoasă şi că există un pericol de securitate dacă acestea nu se vor mai afla sub supraveghere.

Vezi Maia Sandu cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria

Lavrov a notat că Moscova doreşte evacuarea muniţiilor din Transnistria, însă Tiraspolul nu acceptă acest lucru, după ce Chişinăul nu ar fi îndeplinit anumite obligaţiuni în raport cu Tiraspolul, în contextul reglementării conflictului transnistrean.

Lavrov s-a arătat indignat şi de afirmaţia Maiei Sandu conform căreia pacificatorii ruşi trebuie înlocuiţi cu o misiune civilă.

„Este greu de înţeles ce a avut în vedere doamna Sandu când a vorbit despre necesitatea ca pacificatorii ruşi să fie evacuaţi din Transnistria, însă nu cred că asta va ajuta la reglementarea conflictului şi nu cred că noi putem accepta o asemenea solicitare”, a menţionat Sergey Lavrov, citat de Interfax.

Lavrov a accentuat că pacificatorii ruşi, ca şi cei moldoveni şi ucraineni, se află în zona de securitate în urma unor decizii care au fost luat în formatul de negocieri „5+2” şi au fost acceptate de OSCE. Potrivit lui, pacificatorii respectivi au rolul de a menţine pacea şi stabilitatea în regiune. Şeful diplomaţiei ruse susţine că anume aceşti pacificatori au oprit războiul de pe Nistru şi au menţinut conflictul îngheţat.

Amintim că după ce Maia Sandu a fost aleasă în funcţia de preşedinte, ea a declarat în mai multe interviuri că va pleda pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria. Maia Sandu a precizat că ea nu spune nimic nou, deoarece aceasta mereu a fost poziţia oficială a Chişinăului, pe care ea o va promova în continuare. De asemenea, Maia Sandu a subliniat că forţele pacificatoare ruse trebuie înlocuite cu o misiune civilă sub egida OSCE.

Moscova a reacţionat critic de fiecare dată când Maia Sandu a vorbit despre necesitatea de retragere a trupelor ruse, fie prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, fie prin purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitrii Peskov.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele