Năstase crede că Dragnea nu are gânduri serioase în privința repartierii rezervei de aur

0

Adrian Năstase a afirmat că ideea de repatriere a peste 90 de procente din aurul depozitat de România în străinătate este de ”bun simț”. Totuși, fostul premier crede că inițiativa lui Dragnea este doar o perdea de fum.

„Când am citit iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea și a lui Șerban Nicolae, mi-am spus, imediat, „De ce nu?”. În definitiv, România nu mai este în situaţia de la sfârşitul anilor ’90. În plus, Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, unele evoluţii recente ne arată că, în anumite situaţii, pentru diverse motive, mai întemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. În perioadă comunistă, era la modă sechestrarea unor nave româneşti pentru datorii ale unor întreprinderi de stat – considerate datorii ale statului. E adevărat, au mai plecat rezerve de aur din România la Londra. Dar asta s-a întâmplat în timpul razbuiului când tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul României, în Marea Britanie”, a scris Adrian Năstase, duminică, pe blog.

Fostul premier a adăugat că este posibil ca iniţativa social-democraţilor să fi fost lansată pentru a schimba agenda publică, în contextul candidaturii Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, însă proiectul este unul „bun simţ”.

„Unii spun că această iniţiativă a fost lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – în condiţiile în care, la Parlamentul European, obiecţiile referitoare la numirea, că procuror-şef european, a Laurei Codruţa Kovesi nu avuseseră succes. Posibil… Rămâne însă chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simţ. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu a solicitat că aurul de la Moscova să fie «repatriat» la Londra, ci la Bucureşti! P.S. Poate că primăvară va reduce încrâncenarea şi ne va aduce mai multă înţelepciune…”, a mai subliniat Năstase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi senatorul Şerban Nicolae au depus, în procedură de urgenţă, un proiect prin care Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele