Nica, europarlamentar, generează platitudini: România şi celelalte ţări ale UE care vor fi afectate de trecerea la o economie neutră climatic

Strategia privind hidrogenul, pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic

0

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a solicitat Comisiei Europene clarificări şi suport pentru tranziţia energetică în România şi celelalte ţări ale UE care vor fi afectate de trecerea la o economie neutră climatic PSD.

 

Potrivit unui comunicat de presă al partidului, eurodeputatul Dan Nica a avut, joi, o dezbatere cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, în care a pledat pentru ca toate statele Uniunii să beneficieze în mod real şi corect de sprijin, în funcţie de nevoia de interconectarea energetică a fiecărei ţări.

“Discuţia a vizat cele două comunicări importante pe care Comisia Europeană le-a publicat ieri: Strategia privind hidrogenul, pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic şi Strategia UE privind integrarea sistemelor energetice. Sectorul energetic va juca un rol esenţial în recuperarea viitoare a UE, cu impact major în ceea ce priveşte locurile de muncă, competitivitatea industriei şi atingerea obiectivelor de neutralitate climatică. De aceea, e nevoie urgentă de un cadru legislativ european în materie, precum şi de proiecte viabile de investiţii”, a declarat Dan Nica.

Români aflați la munca câpului în Franța sunt infectați cu COVID-19

Europarlamentarul PSD a atras atenţia că ponderea hidrogenului în mixul energetic actual al UE este de 2%, fiind prevăzută o creştere la 13-14% până în 2050.

“Este nevoie de aproximativ 160 – 200 de milioane euro pentru a converti pe hidrogen o fabrică de oţel. Iar în sectorul transportului rutier, crearea a 400 de staţii de alimentare cu hidrogen (faţă de cele 100 existente astăzi) ar putea necesita investiţii de 850 de milioane – 1 miliard de euro. Am cerut Comisiei să vină cu măsuri pentru un sprijin financiar concret şi masiv. Iar sprijinirea investiţiilor pentru creşterea producţiei şi a utilizării de hidrogen regenerabil, cu emisii reduse de carbon, trebuie făcută într-un cadru revizuit de infrastructură energetică la nivel european, care să stimuleze majorarea rapidă a ponderii surselor regenerabile de energie şi integrarea sistemelor energetice naţionale. În acest plan, am solicitat garanţii că România şi celelalte state ce pot întâmpina dificultăţi în tranziţia energetică vor beneficia de suport proporţional şi în condiţii egale la nivelul UE”, a precizat europarlamentarul PSD.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele