Clima, în sudul Alpilor, niciodată o iarnă atât de blândă și uscată din 1864

0
Alpii văzuți din satelit

Potrivit Oficiului Federal de Meteorologie și Climatologie MeteoSwiss. La sud de Alpi, iarna meteorologică (care include lunile decembrie, ianuarie și februarie) 2021/22 se va încheia, transmite MeteoSwiss, „cu o temperatură medie cu 1,8 °C mai mare decât norma înregistrată în perioada 1991-2020, în timp ce precipitațiile totale vor fi mai mici de un sfert din valoarea percepută în mod normal”, transmite sky24.

 

În partea de sud a Alpilor nu a mai fost o iarnă atât de blândă și uscată din 1864. Potrivit analizelor MeteoSwiss, așadar, în sudul Alpilor nu a avut loc niciodată o combinație de temperaturi atât de ridicate și precipitații atât de scăzute în timpul sezonului de iarnă”. Nici măcar nu a existat o „temperatură medie cu un grad peste norma și precipitații mai mici de jumătate din ceea ce se aștepta”.

Cauzele temperaturilor ridicate

Cauzele sunt în principal două. În primul rând, „condițiile anticiclonice persistente caracterizate prin aer foarte blând la altitudini mari, care au contribuit la înregistrarea unor temperaturi blânde mai ales la munte”. Apoi „zilele frecvente cu foehn”, foehnul, vântul cald și uscat, „care a ridicat temperaturile chiar și la altitudini joase”.

Anotimpurile de iarnă cu cele mai neobișnuite valori

MeteoSwiss raportează și date referitoare la anotimpurile de iarnă cu valori mai neobișnuite. „Cu o anomalie termică de peste 2 grade față de norma 1991-2020, cea mai blândă iarnă din seria istorică – analizează serviciul național de meteorologie al Confederației Elvețiene – a fost cea din 2006/07, în care precipitațiile au fost totuși putin mai abundentă decât în mod normal. Dimpotrivă, cea mai rece iarnă datează din 1894/95, cu o anomalie de peste 4 grade față de normă și precipitații putin sub medie. Iarna 2013/14 a fost absolut cea mai bogată în precipitații și a înregistrat o temperatură sezonieră de aproximativ 1 grad peste normă, în timp ce cea mai puțin ploioasă a fost iarna anului 1980/81, care a înregistrat doar 3% din precipitațiile așteptate.

traducere: C.L

citește și Beneficiile științifice ale meditaţiei

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele