UPDATE: Nicolae Ciucă ar putea fi propunerea de premier votată în BExN al PNL

0
citu ciuca

Liberalii au votat în unanimitate, în ședința BEX, propunerea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru.

 

Propunerea ar fi fost făcută chiar de președintele partidului Florin Cîțu, susțin surse participante la ședință. De la ora 16, PNL și PSD reiau negocierile pe programul de guvernare. Negocierile vor fi conduse de Nicolae Ciucă.

Știre inițială ora 12.08

Liderii PNL se reunesc, joi, de la ora 14:00, în ședința Biroului Executiv Național pentru a stabili numele premierului. Înaintea ședinței, miercuri seara, președintele PNL Florin Cîțu și prim-vicepreședinții partidului au avut o discuție la sediul din Modrogan, în care conducerea restrânsă a încercat să îl convingă pe Cîțu să deblocheze negocierile cu PSD și să propună un premier liberal acceptat de social democrați.

 

Vezi și Filmul complet: Ce spun politicienii despre încercările eșuate de a forma Guvernul

Florin Cîțu ar urma să facă un pas în spate, după ce a forțat în negocieri numirea sa la șefia guvernului. Ultima variantă luată miercuri în calcul de președintele PNL era impunerea unui apropiat în funcția de premier – Dan Vîlceanu, nume pe care Cîțu l-ar fi avansat inclusiv în discuțiile cu PSD și UDMR.

Propunerea lui Vîlceanu s-ar fi lovit însă de opoziție în partid.

Nicolae Ciucă este acceptat și de președintele Klaus Iohannis, dar și de partenerii de coaliție. Astfel, Ciucă ar urma să ocupe funcția de prim-ministru pentru următoarele 18 luni, într-un sistem de rotativă, urmat de un premier de la PSD pentru alte 18 luni.

Vezi și Conducere nouă la TVR și Radio Romănia

După ce vor stabili în ședința BEX numele premierului, liberalii trebuie să aprobe propunerea și în ședința Biroului Politic Național.

Negocierile dintre PNL și PSD sunt aproape finalizate pe programul de guvernare, însă cele două partide trebuie să își împartă ministerele în viitorul guvern, după stabilirea premierului.

Dacă liberalii stabilesc astăzi numele prim-ministrului, președintele Klaus Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări zilele următoare. Guvernul PSD-PNL-UDMR ar urma să primească votul de învestitură săptămâna viitoare.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele