Nicușor Dan a sesizat DNA privind contractul de achiziție din 2020 a tramvaielor de la Electroputere Pașcani

1

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, marți, că a sesizat DNA privind contractul încheiat în anul 2020 pentru achiziția tramvaielor noi de 18 metri lungime de la Electroputere Pașcani.

„Am transmis DNA o sesizare cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al Primarului General în verificarea efectuată la STB.

Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Edilul consideră că bucureștenii ar dori să afle răspunsuri la următoarele întrebări:

1. De ce conducerea STB reprezentată de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale?

2. De ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi?

Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate, mai precizează Nicușor Dan.

Primarul general afirmă că „situația de fapt este agravată și de faptul că VFU Pașcani a introdus în instanță o cerere de penalități în valoare de 1% pe zi din valoarea contractului până la încheierea contractului cu STB”.

Context.

Conducerea Societății de Transport București (STB) a decis să nu pună în execuție ultima decizie a instanței, care a stabilit că societatea este obligată să cumpere 40 de tramvaie de la producătorul VFU Electroputere Pașcani, invocând lipsa sursei de finanțare, a scris Economedia, în februarie 2022.
Acest contract este înconjurat de numeroase controverse: contractul a fost câștigat de o firmă controlată de un om de afaceri condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală, tramvaiele vor fi produse de o firmă rusească, iar prețul lor este de până la trei ori mai mare decât cel cu care firma vinde tramvaiele în Rusia.
Licitația a fost lansată în mandatul fostului primar al Capitalei Gabriela Firea.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele