În noaptea de 23 spre 24 decembrie, în anumite regiuni ale țării, se distribuie bucate de post în memoria celor plecați dintre noi către cele Sfinte. În același timp, începe tradiția colindelor, când colindătorii merg din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului, unul dintre cele mai iubite obiceiuri de Crăciun.
Descoperă și: Transformarea mesei de Crăciun într-un spectacol vizual: 5 sugestii pentru un decor elegant
Conform tradițiilor, în Ajunul Crăciunului (24 decembrie) se spune că este de evitat împrumutul de obiecte sau lucruri și ar fi necuviincios să scoți gunoiul din casă.
Fetele nemăritate țin post negru și speră să-și viseze ursitul punând câte o bucată din fiecare mâncare pregătită pentru masa de Crăciun pe pervazul ferestrei.
În unele zone rurale, în ziua de Ajun se coace cozonacul, se așază pe masă două pâini, sare, pește, grâu și un pahar cu apă – se spune că în noaptea aceea ursitul va veni și va gusta, dând fetei posibilitatea să-și vadă alesul.

În unele regiuni, se spune că în noaptea de 24 spre 25 decembrie, apa se transformă în vin, iar alimentele par să prindă glas.
În dimineața zilei de Crăciun (25 decembrie), este obicei să ne spălăm cu apă curată dintr-un izvor sau fântână, în care se pune o monedă de argint. Copiii, dar și cei mai mari, se bucură de darurile lăsate sub brad de Moș Crăciun.
Tradiția spune că începând cu prima zi de Crăciun și până la Bobotează, copiii au voie să umble cu steaua. De asemenea, tinerii vor interpreta nașterea lui Hristos în cadrul obiceiului Vicliemul sau Irozii.
Sursa: cancan.ro