Norica Nicolai și Renate Weber au trimis o scrisoare liderilor europeni pe tema protocoalelor secrete din România

0
- Reclama -

Europarlamentarii ALDE Norica Nicolai şi Renate Weber au transmis, duminică, liderilor europeni, o scrisoare deschisă în care îi informează cu privire la efectul protocoalelor secrete din România şi la modul în care acestea ar fi interferat cu Justiţia, transmite Agerpres. Demersul celor două eurodeputate are loc în contextul dezbaterii din Parlamentul European din 3 octombrie pe tema respectării statului de drept din România.

Documentul se adresează preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, cancelarului austriac Sebastian Kurz, liderilor grupurilor politice din PE, precum şi membrilor Conferinţei preşedinţilor.

Premierul Viorica Dăncilă a fost chemată în Parlamentul European pe data de 3 octombrie pentru a participa la dezbaterea privind respectarea statului de drept din România, într-o sesiune plenară care va avea loc la Strasbourg. Ulterior dezbaterii de la începutul lui octombrie, la finalul aceleiași luni Parlamentul European va vota și o rezoluție în ceea ce privește situația din România. Discutarea în plenul de la Strasbourg a situației privind statul de drept din România va avea loc la solicitarea grupului verzilor din Parlamentul European.

Cei doi europarlamentari ALDE susţin că se poate vorbi despre “o reţea de acorduri secrete care a generat un sistem de justiţie selectivă”, menţionând că, în ultimii 10-15 ani, au fost încheiate peste 550 de protocoale, din care aproximativ 350 sunt încă implementate.

Nicolai şi Weber menţionează, totodată, dezvăluirile din spaţiul public privind protocoalele secrete din 2009 dintre Serviciul Român de Informaţii, pe de o parte, şi Procurorul General, Curtea Supremă, Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta, “care au permis o interferare flagrantă a serviciilor secrete în activitatea justiţiei”, dar şi privind noul document secret încheiat între SRI şi Procurorul General în 2016.

- Reclama -

“În acest cadru, Serviciului Secret i s-a permis să efectueze investigaţii judiciare, interzise de Constituţie. În urma acestei cooperări ilegale, sute de mii de conversaţii ale românilor au fost înregistrate ilegal. Mai mult, ca şi în celebrul şi infamul proces Dreyfuss, sentinţele au fost date pe baza dovezilor care nu au fost prezentate celor inculpaţi, care, în cele din urmă, au fost condamnaţi fără a avea posibilitatea de a se apăra în mod corespunzător. Practic, nicio înregistrare audio sau video adusă ca probă de către procuratură nu a putut fi verificată de experţi neutri şi obiectivi. În urma unor anchete neoficiale ale experţilor s-a descoperit că aceste înregistrări au fost falsificate, iar experţii au fost hărţuiţi de procurorii anticorupţie. În mai multe cazuri, judecătorii au descoperit sute şi sute de transcrieri false făcute de agenţii SRI, iar în prezent mai mulţi agenţi SRI se află sub anchete penale”, se arată în documentul citat.

Cei doi eurodeputaţi mai subliniază că “acei judecători şi procurori care au refuzat să pună în aplicare ordinele primite de la serviciul secret sau de la unii procurori anti-corupţie (DNA) au fost acuzaţi de infracţiuni inventate şi mulţi dintre ei au fost condamnaţi la închisoare după procese nedrepte”, dând exemplu cazul judecătorului Stan Mustaţă, “care a decis să vorbească şi a murit brusc cu câteva luni în urmă, în condiţii foarte suspecte, în timp ce se afla la închisoare”.

Documentul menţionează că protocoalele “nu au fost implementate în legătură cu terorismul sau ceva similar”.

“În România, conform unei decizii a Consiliului Superior pentru Apărarea Ţării, un organism fără caracter legislativ sub coordonarea preşedintelui, corupţia a fost considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale. De aceea, aceste protocoale au fost aplicate în cazuri individuale legate de corupţie. Aceasta este explicaţia pentru care în România numărul mandatelor eliberate pentru “interceptarea comunicaţiilor” (în majoritatea cazurilor de telefonie), bazat pe legea securităţii naţionale, a fost mai mare decât oriunde în UE”, susţin cei doi eurodeputaţi români.

Făcând referire la afirmaţiile preşedintelui Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Claudiu Manda, în scrisoare se precizează că aproximativ 6 milioane de persoane au fost supuse supravegherii, inclusiv, de exemplu, întregul Guvern şi peste 100 de membri ai Parlamentului în anul 2012.

Semnatarele scrisorii amintesc că dezbaterea din 2017, din Parlamentul European privind statul de drept în România nu a ajuns la o concluzie în lipsa unor informaţii şi cer ca aceste dezvăluiri despre protocoalele secrete, care au survenit între timp, să fie discutate.

“Având în vedere acest context dificil, delegaţiile române din cadrul ALDE consideră că o dezbatere privind statul de drept trebuie să ridice şi să evalueze în mod special aceste situaţii. Pentru a vă asigura că nu se vor mai întâmpla în România sau în niciun alt stat membru. Din aceste motive, vă solicităm să sprijiniţi propunerea noastră care are ca scop discutarea adevăratelor ameninţări la adresa statului de drept şi să acceptaţi titlul “Impactul protocoalelor secrete asupra statului de drept în România”, se arată în scrisoarea citată.

Citește și LiviuDragnea:Există un plan ca guvernul să fie dat jos până la 1 ianuarie

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele