Noul mandat al lui Netanyahu, întâmpinat cu rachete din Fâşia Gaza

0
explozii Israel
- Reclama -

La scurt timp după ce preşedintele Partidului Likud, Benjamin Netanyahu, a primit felicitări pentru câştigarea alegerilor legislative din Israel aviaţia israeliană a anunţat că a executat vineri dimineaţă lovituri aeriene împotriva unor ‘situri militare’ în Fâşia Gaza după tiruri de rachete dinspre enclava palestiniană spre teritoriul israelian, transmite AFP.

 

Joi seara, armata israeliană şi surse locale au anunţat primele tiruri cu rachete începând din august dinspre Fâşia Gaza spre Israel, unele proiectile căzând în enclavă, iar un altul fiind interceptat de scutul antirachetă israelian.

Aceste tiruri intervin în timp ce Israelul se pregăteşte să formeze guvernul cel mai dreapta din istoria sa sub conducerea lui Benjamin Netanyahu, dar şi după un raid israelian la Jenin, bastion al facţiunilor palestiniene în Cisiordania ocupată, împotriva unui comandant al Jihadului Islamic, a doua grupare islamistă armată palestiniană după Hamas, la putere în Fâşia Gaza.

În urma acestor tiruri, ‘armata israeliană a ţintit un sit militar subteran de producţie de rachete’ al Hamas în Fâşia Gaza.

Surse de securitate din Gaza au vorbit la rândul lor despre zece lovituri împotriva a două ‘situri militare’ în centrul acestei enclave cu 2,3 milioane de locuitori.

- Reclama -

Pe de altă parte, în Cisiordania ocupată au loc raiduri aproape zilnice ale armatei israeliene şi o creştere a confruntărilor şi a atacurilor împotriva forţelor israeliene. Joi, Israelul a ucis patru palestinieni, printre care un atacator presupus şi un combatant islamist, au indicat medici şi responsabili din domeniul securităţii.

Într-o convorbire telefonică purtată joi seara cu prim-ministrul israelian în funcţie Yair Lapid, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a exprimat ‘profunda îngrijorare cu privire la situaţia din Cisiordania, mai ales tensiunile în creştere, violenţele şi pierderile de vieţi umane, atât israeliene, cât şi palestiniene, şi a subliniat necesitatea pentru toate părţile să se implice de urgenţă într-o detensionare’, a comunicat Departamentul de Stat.

Vezi și Video: Explozii în Israel și Fâșia Gaza după mai multe luni de liniște

Comunicatul Departamentului de Stat mai precizează că Blinken a discutat cu Lapid pentru ‘a felicita Israelul pentru alegerile libere şi imparţiale şi a-i mulţumi prim-ministrului pentru parteneriatul său’.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele