Numirile în justiție trebuie făcute de persoane, nu de instituții, pentru că persoanele au nume și fețe și pot fi trase la răspundere

0

Europarlamentarul Monica Macovei critică modificările propuse de ministrul Justiției, Tudorel Toader în privința numirii șefilor din Justiție. Macovei spune că substratul este acela de a destabiliza ceva ce funcționează bine, arătând către o întoarcere în timp pe vremea comunismului și a lui Adrian Năstase.

Citiți și Monica Macovei vine cu soluții pentru punerea în practică a confiscării extinse

„Legile justiției din 2005 au fost foarte bune, cu ele am intrat în Uniunea Europeană, au fost date de Comisia Europeană drept model altor state. De ce le schimbi acum și le aduci pe vremea lui Năstase și Stănoiu, și chiar pe vremea comunismului? Aici ne duce PSD.

Actuala procedură de numire a procurorilor șefi din DNA, DIICOT și Parchetul General a fost adoptată în 2005 și are acordul Comisiei Europene. Am introdus în procedura de numire atât transparența, cât și implicarea mai multor persoane. Persoane, nu instituții, pentru că persoanele au nume și fețe și pot fi trase la răspundere dacă fac o propunere sau o numire proastă. Este o răspundere individuală.

Citiți și Monica Macovei îngrijorată de armele lui Dragnea

Înainte de 2005, era exact cum propune acum Tudorel Toader: numirea făcută de CSM. CSM este un organ colectiv care votează secret. Nu răspunde nimeni dacă numirea e proastă. Dacă președintele, indiferent cine este, va face o numire proastă, populația va ști și nu-l mai votează.

În Mecanismul de Cooperare și Verificare, stabilit pentru România în decembrie 2006, scrie foarte clar și explicit să nu se modifice – funcțional și instituțional – nicio instituție anticorupție și să nu se modifice procedura de numire a procurorilor șefi. MCV nu s-a încheiat. Vor să-l închidă și-l încalcă.”

Citiți și Monica Macovei este împotriva acțiunilor la purtător

Monica Macovei mai spune că planul guvernului PSD este să distrugă DNA. Aceasta precizează faptul că în cadrul DNA există deja o secție care se ocupă strict de tragerea la răspundere a magistraților.

„Planul pe care îl aplică Tudorel Toader este să rupă din DNA. Azi o bucată, mâine o bucată și tot așa.

Citiți și Monica Macovei denunță presiunile politicienilor asupra justiției!

În DNA există deja un Departament pentru magistrați, în care se fac dosare numai cu magistrați. Ce face Tudorel Toader este să rupă acest Departament din DNA, deși acesta funcționează bine, sunt judecători și procurori anchetați și trimiși în judecată, are condamnări în instanță etc.

Toader omoară ce funcționează bine și îl duce pe lângă Parchetul General. Așa era în timpul comunismului – Biroul Anchete speciale se numea instituția care ancheta procurorii.

În plus, chiar și dacă trimiți o singură modificare în Parlament, cum este aceasta cu scoaterea unui departament din DNA, orice se poate schimba apoi în Parlament. Există riscul să se modifice toată legea DNA.”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele