O balenă beluga, în fluviul Sena, în apropiere de Paris. Balena a determinat un efort de salvare din partea autoritățillor franceze

1
- Reclama -

O balenă beluga care a înotat pe râul Sena din Franța pare să fie „subponderală”, iar autoritățile sunt îngrijorate în privința sănătății sale, spun autoritățile regionale, relatează The Guardian.

Specia protejată, care se găsește de obicei în apele reci ale Arcticii, a urcat pe cursul de apă și a ajuns la o ecluză aflată la aproximativ 70 km de Paris.

Balena a fost observată pentru prima dată marți în râul care traversează capitala franceză până la Canalul Mânecii și urmează apariției rare a unei orci în Sena în urmă cu puțin peste două luni.

Serviciile de salvare s-au mobilizat rapid

Serviciile franceze de salvare, pompierii și oficialii din domeniul biodiversității s-au mobilizat rapid și au urmărit îndeaproape balena pe tot parcursul zilei pentru a evalua starea de sănătate „îngrijorătoare” a mamiferului, a anunțat joi prefectura locală.

Aceasta părea să aibă „modificări ale pielii și să fie subponderală”.

- Reclama -

Balena se află „în prezent între barajul de la Poses și cel de la Saint-Pierre-la-Garenne”, la aproximativ 70 km nord-vest de Paris, a precizat prefectura.

Gerard Mauger, șeful adjunct al Grupului francez de cercetare a mamiferelor marine, a declarat că mamiferul a petrecut „foarte puțin timp la suprafață” și părea să aibă o capacitate pulmonară „bună”.

Dar el a spus că salvatorii se străduiau să ghideze balena spre gura de vărsare a Senei.

Oficialii nu au precizat dimensiunea, dar o belugă adultă poate ajunge până la patru metri lungime.

Autoritățile din departamentul Eure din Normandia au îndemnat oamenii să păstreze distanța pentru a evita supărarea animalului.

Lamya Essemlali, șefa organizației non-profit de conservare marină Sea Shepherd, a declarat că o parte din echipa sa va sosi cu drone în cursul serii pentru a ajuta la localizarea mai ușoară a balenei.

Sena – mediu poluat pentru balene

„Mediul nu este foarte primitor pentru beluga, Sena este foarte poluată, iar cetaceele sunt extrem de sensibile la zgomot”, a spus ea, adăugând că Sena este „foarte zgomotoasă”.

La sfârșitul lunii mai, balena ucigașă – cunoscută și sub numele de orcă, dar care, din punct de vedere tehnic, face parte din familia delfinilor – a fost găsită moartă în Sena, între Le Havre și Rouen.

Animalul a rămas blocat în râu și nu a reușit să se întoarcă în ocean, în ciuda încercărilor oficialilor de a-l ghida.

„Urgența este de a hrăni balena pentru a evita ca aceasta să aibă aceeași soartă ca și orca care a murit după ce a murit de foame”, a declarat Essemlali.

Prefectura a declarat că va asista și monitoriza eforturile Sea Shepherd.

Autoritățile din Eure au declarat că, uneori, belugele singuratice au înotat mai mult spre sud decât de obicei și au reușit să supraviețuiască temporar în apă dulce.

Aceștia migrează dinspre Arctica toamna pentru a se hrăni pe măsură ce se formează gheața, dar rareori se aventurează atât de mult spre sud.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele