O erupție vulcanică din Islanda, atracție turistică pentru mii de oameni

0

Aproape 2.000 de turiști curioși au ajuns în jurul craterului unui vulcan din Islanda, care a început să erupă din nou miercuri. Oamenii spun că au vrut să vadă vulcanul în acțiune, pentru că este „puterea brută a planetei noastre”, relatează AFP, citată de France24.

Erupția a început miercuri, la aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, și la aproape 1 km de lanțul muntos vulcanic Fagradalsfjall din sud-vestul Islandei, care a rămas într-o fază activă de erupţie timp de şase luni în 2021.

Zona erupţiei se află într-o regiune uşor accesibilă pe jos, turiștii fiind nevoiți să parcurgă un drum de o oră și jumătate.

În 2021, când a erupt pentru prima dată după 800 de ani, vulcanul a oferit un adevărat spectacol. Mai exact, peste 435.000 de turiști s-au strâns în jurul craterului, iar dintre ei au fript cârnați și bezele pe jăratic.

Vezi și: Erupție vulcanică produsă într-o fisură la nivelul scoarței terestre, în Islanda, în apropiere de Reykjavik

Erupția de miercuri a atras din nou turiștii: peste 1.830 de oameni au vizitat deja craterul. Cei mai mulți curioşi au mers încă de la primele ore ale dimineţii de joi, potrivit Oficiului de Turism din Islanda.

„Am început să plâng. Este atât de frumos, atât de emoționant. Aceasta este puterea brută a planetei noastre”, a spus turista americană Hather Hoff, în vârstă de 42 de ani, pentru AFP.

O erupție vulcanică din Islanda, atracție turistică pentru mii de oameni: „Am început să plâng. E atât de frumos”

La rândul ei, Anita Sauckel, o germană de 40 de ani care locuiește în Islanda, spune că a urmărit erupția de anul trecut, dar nu s-a putut abține să nu o vadă și pe aceasta.

„E ceva special, fântâni uriașe de lavă care ies în vulcan. Îmi place foarte mult asta”, a spus ea.

O erupție vulcanică din Islanda, atracție turistică pentru mii de oameni: „Am început să plâng. E atât de frumos”

Institutul meteorologic al Islandei estima joi că lungimea fisurii din vulcan a ajuns la 360 de metri, iar jeturile de lavă ating înălţimi cuprinse între 10 şi 15 metri.

Erupția de miercuri a fost precedată de o perioadă de activitate seismică intensă, cu aproximativ 10.000 de cutremure detectate de sâmbătă încoace, dintre care două cu o magnitudine de cel puțin 5,0.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele