O nouă majorare a dobânzii cheie se așteaptă din partea BNR

2

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României se întâlneşte marţi pentru şedinţa de politică monetară, iar analiştii se aşteaptă la o nouă majorare a dobânzii cheie.

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora dobânda de politică monetară, în aprilie, cu 50 de puncte de bază, menţionând că o creştere a dobânzii cheie va avea efect mai puternic, dată fiind creditarea preponderent în lei, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România, la finalul lunii februarie.

„Pentru aprilie, cred că 50 de puncte de bază este proiecţia de creştere a ratei de dobândă de politică monetară de către Banca Centrală. Dacă ne uităm la ce tablou vom avea în aprilie, vom avea inflaţia undeva în două cifre şi dobânda extrem de jos, puternic, extrem de puternic real negativă. Prin urmare, probabil paşii vor fi mai hotărâţi de acum încolo ai Băncii Centrale în acest sens – şi vor fi cumva în linie cu ceea ce se întâmplă cu băncile centrale în Europa Centrală şi de Est”, a subliniat Adrian Codirlaşu, la evenimentul „România încotro? Inflaţia şi prognoze macroeconomice pentru 2022”, organizat de Oxygen Events.

În opinia sa, pe parcursul anului va conta ceea ce se va întâmpla cu inflaţia, însă nu sunt excluse majorări suplimentare ale dobânzii cheie.

El a subliniat că, anul acesta, inflaţia va determina evoluţia pieţelor financiare.

Consiliul de Administrație al BNR a hotărât în 9 februarie majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an.

Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II din 2022, până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă, potrivit minutei şedinţei de politică monetară care s-a desfăşurat în 9 februarie.

 

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele