Dan Ostahie face echipă cu Mişu Negriţoiu pentru preluarea Porsche Bank

1
negritoiu ing
Mișu Negrițoiu

Mişu Negritoiu a fost numit membru în Consiliul de Administratie şi în Comitetul de Audit al Credex IFN, compania de creditare care aparţine lui Dan Ostahie. Fost preşedinte al ING Bank, Mişu Negriţoiu s-a alăturat echipei fondatorului Altex pentru că BNR a respins cererea de achiziţie a Porsche Bank de către Dan Ostahie din cauza lipsei de vechime a acestui în zona bancară.

 

Informaţia că Mişu Negriţoiu, fost preşedinte al ING Bank şi al ASF, a fost ales ca membru în consiliul de administraţie şi de audit al Credex IFN a apărut în Monitorul Oficial.

Citește și Consiliul Concurenței spune că Altex poate prelua Porsche Bank

BNR și vechimea în sistem pe care i-a imputat-o lui Ostahie

​Potrivit unui Regulament al BNR din 2020 (12/2020), achizitorul unei bănci trebuie să aibă 5 ani experiență în servicii financiare, iar Dan Ostahie are numai 4,3 ani, au declarat la vremea respectivă (iunie 2022) surse apropiate BNR. Teoretic, decizia de respingere este valabilă până la îndeplinirea acestei condiții.

Cu toate acestea, surse din BNR au declarat că această decizie este unică şi pentru o altă preluare este nevoie de un nou dosar, care trebuie depus pentru aprobare la BNR.

Porsche Bank există în continuare, chiar dacă toată activitatea sa de creditare a fost transferată către Porsche IFN.

Potrivit legii, competența managerială se evaluează de către BNR având în vedere experiența minimă de 5 ani din ultimii 7 ani a acționarului în achiziționarea și administrarea de participații de cel puțin 10% în entități comerciale, care trebuie să demonstreze abilități, diligență și conformare la standardele relevante.

Competența tehnică se evaluează având în vedere experiența minimă de 5 ani din ultimii 7 ani a acționarului dobândită ca acționar care a exercitat controlul asupra unor instituții de credit ori instituții financiare și/sau ca persoană care a administrat și/sau a condus activitatea unor asemenea instituții. În acest caz, de asemenea, experiența trebuie să demonstreze abilități, diligență și conformare la standardele relevante.

Citește despre Mișu Negrițoiu, fostul CEO al ING despre Premierul Cîțu: un mic satrap, foarte învechit

În luna iunie a acestui an, BNR a respins dosarul prin care Dan Ostahie, fondatorul Altex, urma să preia Porsche Bank, la doar câteva zile după ce Consiliul Concurenței dăduse undă verde tranzacției. În dosarul înaintat la BNR pentru aprobare, viitorul executiv al Porsche Bank urma să fie Mișu Negrițoiu (72 de ani), care a condus în România ING Bank dar și Autoritatea de Supraveghere Financiară.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele