Obiectivele principale urmărite de BNR în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale

Gubandru Iulia

Obţinerea unor bonificații prin dobânzi pentru rezerva de aur nu este obiectivul principal urmărit de BNR. Obiectivele prioritare pentru BNR în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea. Banca Națională a obţinut un profit considerabil prin fructificarea altor componente ale rezervei internaţionale şi nu a fost nevoită să utilizeze în acest scop aurul, după cum menționează Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Tot el spune și că aceasta este menirea rezervei internaționale inclusiv a rezervei de aur, care se dimensionează la un nivel adecvat pentru a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării.

Citește și Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur

Dan Suciu, Purtător de cuvânt BNR mai afirmă: „În ultima perioadă, mai multe publicații au ridicat din nou semne de întrebare în legătură cu neîncasarea de dobândă pentru rezerva de aur a României, aflată la Banca Angliei. Din păcate, au fost citate doar opiniile celor care susțin acest punct de vedere, fără să fie luate în considerare documentele BNR (Raportul Anual 2017 pag. 167 -180 Evoluția stocului de aur în perioada 1990 – 2017) sau punctele de vedere menționate deja în această chestiune, în ciuda apelului făcut în acest sens (Paul Văleanu, „Atenţie la cifre!”, opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/159-atentie-la-cifre; Cătălin Dumitrescu, „Adevărul despre aurul României – răspunsul unui coleg de generaţie la repetatele fantasmagorii ale lui Lucian Isar”, opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/180-adevarul-despre-aurul-romaniei-raspunsul-unui-coleg-de-generatie-la-repetatele-fantasmagorii-ale-lui-lucian-isar).

Administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare, care conferă atribuții și responsabilități clare BNR, conforme cu practicile celorlalte bănci centrale membre ale Sistemului European al băncilor centrale (art. 30 și 31 din Legea 312/2004)”.

Citeste si...  FOTO: Orban vs. Simonis la Camera Deputaților cu zgomot de fond făcut de AUR

 

Sursa: financialintelligence.ro


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *