Suprafețele cultivate cu soia în România, abia dacă sar de 100.000 hectare, însă interesul este în creștere pentru această cultură, mai ales că și subvențiile de la UE sunt semnificative. Cei care vor să înființeze o astfel de cultură trebuie să aibă în vedere câțiva factori importanți care influențează producția.
În primul rând, solul trebuie să fie lutos și să existe umiditate, pentru că fără apă în sol, plantele nu se dezvoltă. Specialiștii dau drept exemplu județul Brăila, unde există condiții propice pentru înființarea culturii, care poate fi chiar irigată. În ceea ce privește producția, aceasta poate ajunge chiar și la șase tone la hectar, dacă se face tehnologie, ceea ce presupune câștiguri “bunicele” pentru agricultori.
„În primul rând, trebuie să vezi din punct de vedere pedoclimatic ce teren ai acolo. Este important ca terenul să fie lutos, iar lutul să fie argilos, profund, de preferat cernoziom brun roșcat, cu condiția să ai și umiditatea asigurată. Soia este sensibilă la temperaturi, adică nu iubește temperaturile foarte ridicate, dar îi place căldura”, a declarat Florian Lazăr, director tehnic al distribuitorului de inputuri pentru agricultură Naturevo la întâlnirea din luna februarie de la Snagov cu fermierii.
Soia se seamănă spre sfârșitul lui aprilie – mai, când este vorba de hibrizi mai toleranți la rece, însă în general se seamănă în intervalul 1-15 mai, afirmă Lazăr.
Principalele areale unde soia obține rezultate bune sunt zona de sud, sud-est (Câmpia RomânăÎ, centrul Transilvaniei – pentru că acolo temperaturile în anumite condiții sunt chiar mai bune pentru soia (temperaturile nu sunt excesive pe perioada de înflorit, soia este foarte sensibilă pe această perioadă la arșiță și temperaturi ridicate) – Banat (cu condiția să nu fie terenuri acide) și Moldova, în județul Botoșani, unde există cele mai mari suprafețe în prezent.
Vezi:Un distribuitor de inputuri își face loc pe piață cu uleiul de rapiță și soia presat la rece
Cât despre producție, “dacă faci peste trei tone la hectar este bună, dacă o duci către 5-6 tone/hectar este excelentă. Se poate obține în România, dar cu tehnologie”, susține Lazăr. Prețul la soia pe bursele internaționale este în creștere, situându-se în jurul valorii de 385 dolari pe tonă.
Naturevo este o companie cu capital privat, integral românesc, înființată în anul 1999, fiind distribuitor național al input-urilor de bază pentru producția agricolă: know-how, semințe, produse pentru protecția plantelor, îngrășăminte pentru sol, fertilizanți foliari şi bioregulatori.