Obținerea autorizației pentru montarea panourilor fotovoltaice durează 450 de zile

0
- Reclama -

Instalarea unor panouri solare pentru producerea de energie necesară unei locuinţe este un vis care poate deveni realitate. Cei care optează pentru acest sistem au facturi mai mici la întreţinere. Dar, birocraţia din România face ca acest lucru să fie foarte greu. Obținerea autorizației pentru montarea panourilor fotovoltaice durează 450 de zile.

Pentru a monta panouri fotovoltaice, un român are nevoie de 12 avize. Dacă numărul nu pare mare, atunci numărul de zile în care se obţin acestea pot speria orice doritor de a avea energie din surse regenerabile. Avizele necesare instalării unui sistem pentru producerea energiei solare se obţin în 450 de zile, spun reprezentanţii EFdeN, cei care au participat la competiţia Solar Decathlon Europe din 2012 cu casa Prispa, iar în 2014 cu proiectul de casă EFdeN, în 2014.

În prezent în România obținerea unei autorizații de montare a unui sistem de panouri fotovoltaice durează în jur de 450 de zile și necesită peste 12 aprobări, variind foarte mult la nivel național din lipsa unei legislații care să reglementeze acest proces, spun reprezentanţii EFdeN.

Obținerea autorizației pentru montarea panourilor fotovoltaice durează 450 de zile
Obținerea autorizației pentru montarea panourilor fotovoltaice durează 450 de zile

Ce avize ai nevoie pentru instalarea panourilor fotovoltaice

Cei care doresc să aibă facturi mai mici la întreţinere, trebuie să se înarmeze cu răbdare. Reprezentanţii EFdeN spun că actele necesare se obţin destul de greu. Cel mai mult durează obţinerea avizului tehnic de racordare: 90 de zile. Iată mai jos care sunt avizele necesare şi în cât timp se obţin acestea.

 • Certificat de urbanism
 • Aviz de amplasament furnizor de enregie
 • Aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcţii
 • Aviz Salubritate
 • Aviz telefonizare
 • Acord de mediu
 • Aviz de mediu
 • Aviz ISU
 • Aviz AAC
 • Aviz tehnic de racordare
 • Autorizaţia de construcţie
 • Certificat de racordare
 • Licenţă de producere
 • Acreditare
Obținerea autorizației pentru montarea panourilor fotovoltaice durează 450 de zile
Obținerea autorizației pentru montarea panourilor fotovoltaice durează 450 de zile

Programul EnergiaTa realizat de EFdeN își propune să sprijine demersul producerii și injectării de energie electrică din surse regenerabile a micilor producători din România. Obiectivul principal al programului îl reprezintă reducerea duratei și numărului aprobărilor necesare prin colaborarea cu entitățile specializate din acest domeniu de activitate.

Totodată, un alt obiectiv este de a augmenta încrederea românilor cu privire la importanța dezvoltării continue de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu ambiția de a crește eficiența energetică. De aceea, este necesară explicarea și conștientizarea avantajelor injectării energiei electrice în sistemul energetic național, cât și pasii de parcurs pentru a atinge acest scop. Pe de altă parte, se va încerca schimbarea legislativă în favoarea producției și utilizării de echipamente eficiente energetic.

- Reclama -

Prin proiectul EnergiaTa se propunem rezolvarea nesustenabilităţii consumului de energie și facilitarea producției de energii regenerabile pentru micii producători.  De asemenea acesta își mai propune posibilitatea injectării energiei în rețea cu scopul realizării tranziției de la combustibili clasici polunați la o energie verde, nepoluantă pentru mediu și societate.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele