Oceanul Arctic a început să se încălzească la începutul secolului al XX-lea

Crăciunoiu Larisa

Oceanul Arctic a început să se încălzească încă de la începutul secolului al XX-lea, cu zeci de ani mai devreme decât se credea anterior. Acesta este ceea ce reiese din studiile unui grup de cercetare condus de Consiliul Național de Cercetare (Cnr) și Universitatea din Cambridge, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Science Advances.

 

De fapt, Arctica este cel mai mic dintre oceanele de pe glob, precum și cel mai puțin adânc și cel care se încălzește mai mult decât oricare altul. „Rata încălzirii este mai mult decât dublă față de media globală”, a spus Francesco Muschitiello de la Universitatea din Cambridge. 

Acum se știe, datorită și cercetărilor prin satelit, că oceanul Arctic se transformă deoarece apele sale nu doar se încălzesc, ci sunt și din ce în ce mai sărate. Un mecanism care se hrănește singur, pentru că încălzirea favorizează topirea gheții, care odată dispărută expun apele la încălzirea razelor solare, producând astfel efecte secundare asupra climei globale.

Analizele cercetătorilor

Cercetătorii au încercat astfel să reconstituie istoria acestor transformări, ale căror date satelitare acoperă doar ultimele câteva decenii. Pentru a face acest lucru, au căutat „semnături moleculare” din cauza condițiilor apei din sedimentele fosile ale microorganismelor marine găsite în strâmtoarea Fram, între Groenlanda și Insulele Svalbard. 

„Când am examinat întregul interval de timp de 800 de ani, datele noastre despre temperatură și salinitate au fost destul de constante – a explicat Tommaso Tesi, de la Institutul de Științe Polare al Cnr. Brusc, la începutul secolului XX, am observat o schimbare marcată a temperaturii și a salinității”. Cauzele care ar fi anticipat acest fenomen nu sunt încă clare, explică cercetătorii.

Citeste si...  Activităţile de afaceri din zona euro au scăzut

traducere:C.L

CITEște și Muzeul Baloanelor, primul muzeu de baloane 100% biodegradabile din Roma


Distribuie articol:
2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *