Omul lui Udrea, acum omul lui Dăncilă: Radu Mihail Cristescu, secretar de stat la Ministerul Energiei

0

Premierul Dăncilă l-a numit pe Radu Mihail Cristescu în funcția de secretar de stat la Ministerul Energiei. Cristescu a devenit cunoscut drept omul care, deși era numit de tandemul Udrea – Băsescu în fruntea Agenției Domeniilor Statului, l-a ajutat pe Dan Voiculescu să plătească taxe mai mici pentru terenurile agricole concesionate. La Antena3, Cristescu a declarat că arestările și dosarele DNA erau decise în biroul lui Băsescu.

Trei partide schimbate într-un an

Numirea ca secretar de stat la Energie e o surpriză, având în vedere că el are studii de agronomie (Institutul Agronomic Ion Ionescu de la Brad), după cum apare pe contul său de Facebook. El nu și-a publicat niciodată CV-ul complet, dar într-un interviu publicitar acordat în calitate de candidat la Primăria Sector 2 în 2016 susținea că este inginer.

Citește și Udrea, înapoi pe drumul tribunalelor. Acum, procesul privind finanţarea campaniei electorale din 2009

El a ajuns în PSD în urmă cu doar o lună, anunţând că a răspuns ”afirmativ şi cu onoare invitaţiei doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă”. Fost vicepreședinte PMP, Cristescu trece drept un apropiat al Elenei Udrea, însă în ultimele luni s-a aflat în conflict deschis cu fostul președinte Traian Băsescu. El a anunțat pe data de 11 iunie că a depus un denunţ la Parchetul General la adresa lui Traian Băsescu, motivul fiind faptul că ar fi avut „calitatea de colaborator al Securităţii”. Cristescu se înscrisese la începutul lunii februarie în Partidul România Unită, unde a fost vicepreședinte al acestui partid naționalist.

Ajutor de milioane de euro pentru Dan Voiculescu

Radu Cristescu a fost protagonistul unui scandal uriaș în 2011, în scurtul său mandat de jumătate de an la șefia Agenției Domeniilor Statului, instituția care gestionează terenurile agricole deținute de stat și concesionate către diverși fermieri.

El a fost demis de ministrul PDL al Agriculturii, Valeriu Tabără, după ce presa a scris pe larg că Radu Cristescu a adus instituției un prejudiciu de zeci de milioane de euro prin scăderea nejustificată, aproape la jumătate, a redevenței (taxei) pentru terenurile concesionate de firma Grivco, deținută de Dan Voiculescu, în județul Giurgiu. Grivco a concesionat în județul Giurgiu 2000 de hectare, pentru care redevența ar fi scăzut de la 500 de kg de grâu/hectar, la 300 kg grâu/hectar, potrivit B1Tv. Citește aici o anchetă de presă despre afacerea Radu Cristescu – Dan Voiculescu.

Avocatul condamnaților

După ce a intrat în dizgrația lui Traian Băsescu, cu care s-a certat pentru un loc de senator, Radu Cristescu a început atacul la adresa fostului președinte.

Cristescu a declarat la Antena 3 că dosarul lui Dinu Patriciu din 2005 ar fi fost făcut la comanda directă a lui Traian Băsescu, citând-o în acest sens pe sora sa, fost procuror P NA și DIICOT. Ulterior a spus că toate dosarele de corupție ar fi fost făcute politic, adică exact teza utilizată de Dan Voiculescu, fondatorul Antenei 3.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele