ONU anunță resusținerea Tratatului de neproliferare nucleară

0
- Reclama -

Consiliul de Securitate al ONU şi-a afirmat miercuri într-o declaraţie angajamentul său în privinţa aplicării Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) în cadrul unei reuniuni asupra acestui acord, organizată de Germania cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la intrarea acestuia în vigoare, potrivit AFP.

 

Membrii săi îşi subliniază în acest text disponibilitatea de a ‘lucra împreună şi de a-şi conjuga eforturile pentru a se ajunge la un rezultat pozitiv în cadrul Conferinţei de examinare a TNP’, care se desfăşoară la fiecare cinci ani şi a cărui următoare sesiune este programată pentru luna mai.

În 2015, Conferinţa s-a soldat cu eşec, SUA şi aliaţii lor au respins atunci o iniţiativa arabă privind crearea unei zone libere de arme nucleare în Orientul Mijlociu.

Fără să citeze Coreea de Nord, care s-a dotat cu arme nucleare, şi Iranul, suspectat de Occident că şi-ar dori acelaşi lucru, Consiliul de Securitate subliniază în declaraţia sa ‘necesitatea menţinerii şi consolidării tratatului’ având în vedere ‘actualele provocări geopolitice internaţionale’.

- Reclama -

‘TNP rămâne cheia de boltă a regimului de neproliferare nucleară şi temelia pentru continuarea dezarmării nucleare şi de utilizare paşnică a energiei nucleare’, a apreciat Consiliul. ‘Punerea sa în aplicare completă este necesară’, precum şi de a se ajunge la ‘aderarea generală’ la acest tratat, adaugă el.

Venind special la New York pentru această reuniune, ministrul german de externe, Heiko Maas, a menţionat că, în pofida realizărilor, ‘TNP se confruntă cu obstacole serioase’.

‘Dezarmarea nucleară este în impas, noile tehnologii creează periculoase dezechilibre strategice, iar crizele de proliferare reclamă atenţia noastră deplină’, a subliniat el, menţionând Coreea de Nord.

Această ţară ‘s-a dotat cu arme nucleare – în dispreţul total faţă de TNP şi faţă de numeroasele rezoluţii ale Consiliului de Securitate’, a denunţat ministrul german de externe.

TNP a fost semnat în 1968 şi a intrat în vigoare, după ratificare, la 5 martie 1970.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele