UPDATE: Orban: săptămâna viitoare vor începe procedurile pentru numirea unui nou Avocat al Poporului

0
orban
- Reclama -

Reprezentanţii USR PLUS au transmis că viitorul Avocatul Poporului nu trebuie să copieze metehnele predecesorilor săi şi trebuie să fie un bun profesionist şi să dea dovadă de imparţialitate şi să îi apere pe români, nu pe politicienii care îl propun pentru această funcţie.

„La aproape doi ani de când a fost recompensată de PSD şi ALDE cu funcţia de Avocatul Poporului, pentru sprijinirea penalilor în demersurile de blocare a Justiţiei, Renate Weber a fost revocată azi din funcţie prin votul coaliţiei USR PLUS-PNL-UDMR.

Motivele revocării ţin de neîndeplinirea misiunii stabilite de Constituţie şi legi şi de neapărarea drepturilor şi libertăţilor românilor, simultan cu acţiuni de destabilizare a altor instituţii ale statului şi cu demersuri care au urmărit mai degrabă satisfacerea unor interese personale şi de grup.

A îngreunat lupta anticorupţie şi combaterea pandemiei COVID-19 şi a pus umărul atât la menţinerea pensiilor speciale, cât şi la neimpozitarea lor. Iar când a fost vorba de introducerea unei noi categorii de pensii speciale pentru primari şi şefii de CJ-uri, prin Codul administrativ adoptat de Guvernul Dăncilă, Renate Weber s-a plasat de partea baronilor locali.

În flagrantă contradicţie cu atenţia acordată pensiilor speciale, a ignorat total drama sutelor de minori victime ale abuzului, violenţei şi exploatării, dar şi subiectul copiilor dispăruţi din România.

- Reclama -

Viitorul Avocatul Poporului nu trebuie să copieze metehnele predecesorilor săi. Trebuie să fie un bun profesionist şi să dea dovadă de imparţialitate, să apere interesul românilor, nu pe al politicienilor care-l propun pentru această funcţie”, arată o postare de miercuri pe pagina de Facebook a USR.

Știre inițială

Ludovic Orban a afirmat că săptămâna viitoare vor începe procedurile pentru numirea unui nou Avocat al Poporului. Liderul PNL a adăugat că decizia Legislativului poate fi atacată la Curtea Constituţională de către PSD, însă hotărârea celor două Camere îşi produce efectele imediat. În timp ce Orban susţinea declaraţii de presă pe holurile Parlamentului, în fundal s-a putut auzi vocea Dianei Şoşoacă care i-a strigat „Ruşine să vă fie”.

 

Vezi și UPDATE: Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului

„Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi are un raport al comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituţiei şi legislaţiei care stă la baza revocării. Cu siguranţă, săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, o procedură care e prevăzută în Constituţie, în lege, în Regulamentele comune. Vom derula această procedură astfel încât, până la finalul sesiunii parlamentare, să avem o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru numirea unui nou Avocat al Poporului”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri la Parlament.

Întrebat pe cine va propune coaliţia pentru funcţia de Avocat al Poporului, preşedintele Camerei a răspuns: „Când vom lua decizia, o vom face publică. Aş prefera să nu vehiculez nume de posibili candidaţi până nu luăm decizia finală. Suntem aproape de o decizie şi când o vom lua o vom face publică”.

Liderul PNL a adăugat că Renate Weber putea să participe oricând la şedinţa de plen reunit de miercuri şi a precizat că revocarea acesteia din funcţie nu a încălcat statul de drept.

„Doamna Renate Weber a fost la şedinţa comisiilor juridice şi a prezentat acolo argumentele, dacă voia putea să vină şi la plenul reunit. Nu a dorit. Asta este. Nu este nicio încălcare a statului de drept. În toate argumentele care au fost cuprinse atât în solicitarea formulată, cât şi în raportul comisiilor juridice şi, în mod evident, aceste argumente sunt foarte puternice şi reprezintă temeiuri solide pentru revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber”, a completat Orban.

Chestionat în ce măsură afectează calendarul de numire a unui nou Avocat al Poporului o sesizare la CCR a PSD, preşedintele liberalilor a replicat: „Noi vom numi un nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare. Acesta este obiectivul pe care l-am stabilit. Dacă cineva atacă la Curtea Constituţională, evident este vorba de o hotărâre a Parlamentului, poate să fie atacată hotărârea, numai că hotărârea îşi produce efecte imediat”.

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. UDMR ar urma să propună Avocatul Poporului în cazul revocării lui Renate Weber, după ce liderii coaliţiei au ajuns la un acord pe această temă, au declarat pentru News.ro surse politice. Astfel ar putea fi propus pentru această poziţie Fábián Gyula, profesor de drept în Cluj-Napoca.

PSD a anunţat că va ataca la CCR decizia Parlamentului de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele