Orban și Predoiu spun că Tudorel Toader ”ne face de râs în Comisia de la Veneţia”

Tudorel Toader este o ruşine pentru România şi nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneţia România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii conduse de Dragnea

0

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat joi că a înaintat o propunere Executivului de a cere Comisiei de la Veneţia să aplice prevederile statutare în cazul lui Tudorel Toader, precizând ca este vorba de „o procedură mai specială”.

 

În prealabil, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Justiţiei să prezinte solicitarea înaintată în Executiv „legat de cineva care ne face de râs în Comisia de la Veneţia”.
„Am înaintat, într-adevăr, propunerea de a solicita Comisiei să facă aplicarea prevederilor statutare, există o procedură mai specială acolo. Din nefericire, este un caz fără precedent şi o premieră, motivaţia fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO, se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor”, a declarat Cătălin Predoiu, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat: „Aici este chiar mai gravă. Gândiţi-vă că, practic, conflictul juridic de natură constituţională în urma căreia s-a dat o decizie care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iniţiatorul acestei acţiuni a fost chiar ministrul Justiţiei”.

Predoiu spune că Secția Specială, DNA-ul penal al lui Toader și Iordache, va fi desființată

Ministrul Predoiu a spus că aceasta este motivaţia, „în sensul că iniţiatorul a fost un membru al guvernului şi, aşa cum aţi subliniat-o şi dumneavoastră de multe ori, au spus-o şi mulţi dintre colegii noştri, şi preşedintele României, acest guvern nu va atenta în nici un fel la independenţa justiţiei, la independenţa procurorilor şi îşi va urma obiectivele în domeniul justiţiei în acord cu standardele europene”.

„Deci este un semnal această cerere pe care înţeleg că Guvernul României o va face către Comisia de la Veneţia, de a face aplicarea prevederilor statutare ale comisiei”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Premierul a precizat: „Cu siguranţă, o vom face, domnule ministru !”.

În prealabil, Ludovic Orban a susţinut că fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader este „o ruşine pentru România” şi nu mai poate reprezenta ţara noastră în cadrul Comisiei de la Veneţia.

„Tudorel Toader este o ruşine pentru România şi nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneţia România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii conduse de Dragnea împotriva independenţei Justiţiei, împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, aşa cum a fost Tudorel Toader”, a declarat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, la Academia Tehnică Militară.

El a amintit că ministrul Justiţiei a demarat procedura prin care Guvernul va solicita încetarea mandatului lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia, după decizia CEDO, „care a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi împotriva deciziei Curţii Constituţionale”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele