Orban spune că guvernele anterioare au primit avertismente despre eventuale epidemii

0
orban
- Reclama -

Guvernele anterioare au primit avertismente de la specialişti că trebuie făcute pregătiri pentru eventuale epidemii, dar nu s-a luat nicio măsură, a declarat joi premierul Ludovic Orban.

 

„Trebuie să recunoaştem că această criză sanitară, această epidemie a prins România într-un moment în care nu era pregătită – ăsta este adevărul – de la stocurile strategice – orice ţară are nişte stocuri strategice de echipamente – stocurile strategice care însemnau măşti, echipamente, inclusiv ventilatoare, injectomate, monitoare, paturi de terapie intensivă. Deci n-aveam nimic, deci stocuri zero în ceea ce priveşte bătălia cu epidemia. Şi asta s-a întâmplat în condiţiile în care guvernele anterioare au primit avertismente din partea epidemiologilor, din partea profesioniştilor că trebuie făcute pregătiri pentru eventuale epidemii. Nu s-a luat nicio măsură. Noi ne-am trezit repede. Noi am adoptat ordonanţa de urgenţă privind constituirea stocurilor strategice cu mai mult de o lună înainte de apariţia primului caz în România de coronavirus”, a afirmat Orban la Realitatea Plus.

El a susţinut că, de asemenea, autorităţile au trebuit să facă faţă „unor situaţii absolut incredibile”.

Vezi și Orban susține că suntem într-o criză politică din cauza PSD

- Reclama -

„În Bucureşti, de exemplu, sunt cam 700, 800, 1.000 de cazuri. Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti trebuie să facă faţă, şi Serviciul de ambulanţă (…) la solicitări mult mai multe, pentru că din cei care se testează cam 20 – 25 % sunt pozitivi. Unii au simptome, dar nu sunt bolnavi de coronavirus. Ei trebuie să facă faţă unor eforturi uriaşe. A trebuit să facem apel la voluntari pentru a putea aduce la zi anchetele epidemiologice care se fac pentru fiecare caz pozitiv. (…) La debutul pandemiei, capacitatea noastră de testare pe aparate de tip Real Time PCR era de 4-500 de teste pe zi. Astăzi am depăşit 50.000 şi continuăm să creştem. Noi am fost într-o creştere constantă a capacităţii de testare, în condiţiile în care nu-i simplu să autorizezi un centru de testare”, a explicat şeful guvernului.

Orban a subliniat că este nevoie de suplimentarea personalului medical, adăugând că orice medic care se întoarce în ţară este bine-venit şi îşi găseşte loc de muncă imediat.

„Acum, de exemplu, avem un act normativ, după consultarea cu universităţile de medicină, cu rectorii şi cu organizaţiile studenţilor, de introducere a unui sistem de voluntariat din partea studenţilor din anii terminali care să vină să contribuie la acest efort de luptă anti COVID. (…) Noi am fost într-o continuă dezvoltare”, a spus el.

Vezi și Casoteca.ro/magazin

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele