OTP Bank ia în calcul contestarea deciziei BNR de a respinge preluarea Banca Românească

0

 

Banca Națională a României nu a aprobat achiziția acțiunilor deținute de Banca Națională a Greciei (entitate privată) la Banca Românească și a portofoliului suplimentar din România deținut de BNG. Reprezentanții OTP Bank au făcut abia astăzi o informare către presă, în care se arată că „analizează aspectele juridice ale scrisorii”, cu posibilitatea de a contesta decizia până la termenul limita de 29 martie. 

Redăm în continuare comunicatul OTP Bank:

„OTP Bank Plc. informează piața de capital că Banca Națională a României a notificat subsidiara din România a OTP Bank, printr-o scrisoare adresată managementului în data de 14 martie, asupra faptului că nu a aprobat achiziția de către OTP Bank România S.A a pachetului de acțiuni deținute de Banca Națională a Greciei la Banca Românească, în valoare de 99,28% și a portofoliului suplimentar din România aparținând altor subsidiare ale NBG. Managementul analizează aspectele juridice ale scrisorii remise de către autoritatea de supraveghere, termenul limită de contestare a deciziei fiind 29 martie 2018.

Indiferent de rezultatul final, managementul OTP Bank este în continuare dedicat obiectivului de a-și întări prezența pe piața din România, prin creștere organică sau prin noi achiziții. În același timp, OTP Bank va continua direcția strategică de achiziții dedicată Europei Centrale și de Est. Complementar capitalului alocat pentru creșterea organică, managementul intenționează să aloce o parte semnificativă a capitalului extra generat către viitoare achiziții cu potențial de valoare adăugată.”

Informarea BNR

Redăm în continuare și informarea Băncii Naționale, în care se specifică și legea care nu îi permite publicarea motivelor care au stat la baza respingerii achiziției.

„Banca Națională a României informează că în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr 6/2008 privind începerea activității și modificările în situația instituțiilor de credit, persoane juridice române și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, precum și al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituțiilor de credit, persoane juridice române, și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, se opune intenției OTP Bank România SA de a achiziționa o participaţie calificată directă (în proporție de 99,28%), respectiv intenției OTP Bank Nyrt. de a achiziționa o participație calificată indirectă (în proporție de 99,28%), din capitalul social și drepturile de vot ale Băncii Românești SA Membră a Grupului National Bank of Greece.

Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege.”

Sursa: OTP Bank ia în calcul contestarea deciziei BNR de a respinge preluarea Banca Românească

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele