E păcat să ne rugăm într-o biserică de rit catolic dacă suntem ortodocși?

0

Săptămâna trecută am aflat că e păcat să ne rugăm într-o biserică de rit catolic dacă suntem ortodocși. Mai exact, IPS Teodosie a spus într-o emisiune a radioului Arhiepiscopiei Tomisului că este păcat să mergi să te rogi la o biserică catolică.

 

Această situație a apătut după ce un român care locuiește în Anglia a întrebat dacă este păcat că merge la biserică catolică, dacă în zona unde locuiește nu sunt biserici ortodoxe.

Ierarhului constănțean, IPS Teodosie i-a răspuns: „E mare păcat”.

„Duceți-vă la o biserică greacă ortodoxă“, a completat ierarhul Tomisului.

Ce spun catolicii din Constanța

Pe de altă parte, monseniorul Ieronim Iacob, preot paroh al bisericii Sfântul Anton de Padova din Constanţa şi purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei pentru Vicariatul de Dobrogea, a declarat că până în prezent nu au fost probleme interconfesionale la Constanţa.

„Fără să vorbesc în numele Arhiepiscopiei de la Bucureşti, ci în nume personal, cunosc această abordare mai tranşantă a IPS Teodosie, dar, la întâlnirile dintre noi îşi nuanţează discursul, şi, ca atare, niciodată nu au fost probleme interconfesionale la Constanţa” declară monseniorul Ieronim Iacob.

Ce spune Biserica Ortodoxă Română: „rugăciunea nu are graniţe confesionale”

În Italia autorităţile au pus la dispoziţia ortodocşilor lăcaşurile de cult catolice situate în zone unde nu mai erau catolici.

Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, a declarat că „rugăciunea nu are graniţe confesionale şi nici de altă natură (…) diferenţelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalţă deasupra lor”, susţine Vasile Bănescu.

Bănescu, BOR: Învierea Domnului Iisus Hristos este dovada supremă a întâlnirii lui Dumnezeu cu lumea noastră concretă

Vasile Bănescu spune că rugăciunea făcută într-un alt spaţiu decât al bisericii tale „nu ne afectează automat identitatea credinţei.

Importantă este buna situare în propria tradiţie religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaştem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru şi civilitate inclusiv în relaţia cu alteritatea religioasă.

Abia absenţa acestei bune situări în credinţă, care conduce la ratarea relaţiei mântuitoare cu celălalt, este un păcat. Verticala credinţei şi a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa şi sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”, a spus Vasile Bănescu citat de Mediafax.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele