Papa Francisc continuă să uimească: Numește 13 noi cardinali

0
Papa Francisc
Papa Francisc

Papa Francisc a făcut un anunţ surprinzător în timp ce s-a adresat pelerinilor strânşi în Piaţa Sf. Petru. El a numit 13 noi cardinali, dintre care nouă sub vârsta de 80 de ani, eligibili să facă parte dintr-un conclav care-l va alege pe succesorul pontifului argentinian, după moartea sau retragerea acestuia, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.ro.

Acesția vor fi ridicaţi la acest înalt rang în cadrul unei ceremonii cunoscute sub numele de “consistoriu”, ce va avea loc la Vatican luna viitoare.

În urmă cu un an, Papa numise alți 13 cardinali, dintre care zece erau eligibili să facă parte din coclavul care va allege următorul conducător al bisericii catolice. “Papa Francisc i-a numit cardinali pe cei care corespund așteptărilor sale, care se apleacă asupra săracilor, migranților, refugiaților, care vorbesc în numele celor care nu au niciun fel de glas”, explica anul trecut, pentru Deutsche Welle, istoricul Massimo Faggioli.

Același lucru este valabil și la actuala numire. Cei nouă provin din întreaga lume şi cresc şansele ca următorul papă să fie o persoană care va continua politicile papei Francisc. Printre cei cu vârsta sub 80 de ani se numără şi Arhiepiscopul de Washington D.C., Wilton Gregory. De altfel, Papa Francisc este deja considerat un reformator, multe din pozițiile sale cu privire la subiecte sensibile nefiind în ton cu conservatorismul promovat secole întregi în sânul bisericii catolice.

Din ce în ce mai mulți cardinali

În ceea ce-i priveşte pe cei patru prelaţi de peste 80 de ani, aceştia vor fi ridicaţi la rangul de cardinal în semn de apreciere pentru serviciul lor îndelungat în slujba Bisericii.

Aproximativ 100 de cardinali din toată lumea au cel puțin 80 de ani. Deși nu mai pot participa la un nou conclav pentru alegerea Papei, mulți dintre ei sunt încă activi și influențează deciziile religioase. Limita de vârztă de 80 de ani a fost introdusă în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, de către Papa Paul al VI-lea. La primul conclav organizat după luarea deciziei, în 1978, au luat parte doar 15 cardinali, care aveau sub 80 de ani. Dacă ar avea loc un conclav în prezent, ar participa la luare deciziei de aproape zece ori mai mulți cardinali.

Președintele Poloniei are COVID-19

Amenajarea unui duplex de vis în “Orașul luminilor”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele