Paradoxurile „Republicii Mazăre”: Reabilitat cu bani de la UE acum 3 ani, centrul vechi al Constanței a prins viață doar temporar

0

Reabilitarea centrului vechi al Constanței a fost lozul câștigător pe care Decebal Făgădău l-a tras înainte să ajungă primarul municipiului. A gestionat trei proiecte majore, finanțate cu bani europeni, care au readus la viață peninsula orașului – o zonă istorică, abandonată și lăsată pradă degradării după Revoluție. La doar trei ani de la finalizarea reabilitării, zona s-a deteriorat din nou, din cauza lucrărilor făcute de mântuială, iar acum sunt necesare investiții noi..

  • Cele trei proiecte au fost finanțate de UE cu 12 milioane de euro.
  • Cele două firme care au câștigat proiectele de reabilitare a centrului istoric din Constanța au un numitor comun: milionarul constănțean Vasile Costea, despre care presa locală a scris că este un apropiat al fostului primar Radu Mazăre.
  • Ambele societăți sunt cunoscute ca fiind abonate la banii instituțiilor publice din județul Constanța.
  • Proiectele trebuie refăcute acum, din cauza degradării rapide.

Odată cu transferul celor 12 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene în bugetul Constanței s-a realizat și transferul de putere de la Radu Mazăre la succesorul său, Decebal Făgădău, dar și transferul de turiști din Mamaia în centrul vechi al Constanței. Cel puțin simbolic, aceste lucruri se suprapun: imaginea lui Radu Mazăre s-a confundat cu turismul excentric din Mamaia, iar imaginea lui Decebal Făgădău s-a dorit să se identifice cu reabilitarea centrului vechi al Constanței. Nu de puține ori, actualul primar a fost văzut pe șantier, în cămașă și pantofi eleganți, dirijând montarea stâlpilor cu numele străzilor sau montarea pavelelor.

În anul 2015, atunci când cele trei proiecte finanțate cu bani europeni au fost inaugurate în Piața Ovidiu și în jurul ei, Radu Mazăre își scria din arest demisia și o expedia primăriei pe care a condus-o 15 ani. În biroul de viceprimar, Decebal Făgădău își prelua atribuțiile de interimar și se pregătea să candideze și să câștige mandatul de edil al Constanței, un an mai târziu.

Implicarea fățișă a lui Făgădău în reabilitarea centrului istoric i-a fost utilă și i-a adus un capital de imagine important, care a fost valorificat în urnele de vot. Centrul vechi al orașului a fost revitalizat, a devenit un pol de interes atât pentru turiști, cât și pentru constănțeni. S-au deschis baruri, restaurante, au fost organizate festivaluri și activități de tot felul. Așa se face că, în scurt timp, zona veche a orașului a renăscut.

Doar că cele trei proiecte din peninsulă care i-au adus actualului primar succesul și i-au garantat delimitarea de gusturile excentrice ale fostului primar se întorc astăzi asemenea unui bumerang în același birou, în care Făgădău și-a preluat atribuțiile de primar interimar în anul 2015. Lucrările de reabilitare au ajuns pe mâna firmelor de casă, abonate la banii instituțiilor din Constanța: ABC VAL și RO-MAT Construct. Fie pentru că au fost folosite materiale de proastă calitate, fie pentru că lucrările au fost făcute de mântuială sau că primăria nu a respectat prevederile proiectului, cert este că astăzi, la doar trei ani de la inaugurare, centrul vechi are nevoie de reparații consistente.

Primarul Decebal Făgădău nu a răspuns în niciun fel solicitărilor noastre de a purta un dialog pe acest subiect, iar reprezentanții firmei care a făcut lucrările de reabilitare ne-au spus că nu vor să comenteze situația.

Citește și Parintii iubitei lui Liviu Dragnea au lucrat la un renumit penitenciar din Romania

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele